Lijst Home‎ > ‎

Pas op voor de Gnaskop

Geplaatst 7 okt. 2010 02:07 door susan *   [ 11 jun. 2011 08:22 bijgewerkt ]
Shel Silverstein overleed in 1999 en liet een veelzijdig oeuvre na. Hij was musicus, componist, schreef songteksten, maakte cartoons en was auteur van verschillende kinderboeken. In Nederland zijn de afgelopen jaren weer enkele van zijn kinderboeken herdrukt, waaronder De gulle boom en Het ontbrekende stuk.
Silverstein heeft prachtige gedichten voor kinderen geschreven die in de jaren tachtig zijn vertaald door Thera Coppens, Hans Dorrenstijn en Willem Wilmink. Helaas zijn deze boeken niet meer te koop.
Ik was dan ook aangenaam verrast te ontdekken dat er toch een bundel gedichten van Silverstein in druk is en wel Pas op voor de Gnaskop! en andere verzinsels. Rikkert Zuiderveld tekent voor de knappe vertaling.
Deze bundel gedichtjes gaan allemaal over fantasiedieren en wat je daarmee kan overkomen. Ieder gedichtje is door Silverstein van een tekening voorzien waarop het fantasiewezen is afgebeeld. Vaak voegen de tekeningen nog een dimensie aan het gedicht toe. Het boek is prachtig uitgegeven. De bladspiegel is ruim en de tekeningen zijn in kleur en komen volledig tot hun recht.

Hier zijn wat voorbeelden van de fantasievollie en klankrijke gedichten:

De ZRBANGDRALDNK
De ZRBANGDRALDNK komt eraan!
Ik heb eens goed gekeken:
Dit is hem dan! Al weet ik niet
Hoe je hem uit moet spreken....

De Slurm
Als de Slurm gevaar ziet, begint hij te schurven,
Dan vouwt hij zich dubbel en kruipt in zijn lurven,
Dan flurpt hij zijn elleboog achter zijn oor,
Verduistert zijn enkels en gaat er vandoor.


Het is geen boek om in één keer achter elkaar uit te lezen. De gedichten zijn als snoepjes waar je er af en toe een paar van moet nemen om te genieten van het originele taalspel en de kleine grapjes die Silverstein in woord en tekening maakt.
Het boek leent zich uitstekend om te gebruiken in het onderwijs, de gedichtjes zijn toegankelijk voor de beginnende gedichtenlezer. Ik hoop dat Rikkert Zuiderveld zich ook mag buigen over de vertaling van andere gedichten uit het veelzijdige werk van Silverstein!
 
Pas op voor de Gnaskop en andere verzinsels
Shel Silverstein
 
Mozaïek, 2008  €13,50