Lijst Home‎ > ‎

De hemel van Heivisj

Geplaatst 27 okt. 2010 05:12 door susan *   [ 30 nov. 2011 02:39 bijgewerkt ]
In 2004 won auteur Benny Lindelauf de Thea Beckman prijs voor zijn prachtige boek ´Negen Open Armen´. Dit verhaal over de drie Limburgse zusjes Fing, Muulke en Jes speelt in 1937. De meisjes gaan met hun vier broers, vader en oma voor de zoveelste keer in een nieuw huis wonen, een groot huis met muren die wel negen open armen breed zijn. De familie is arm, al probeert ´de pap´ op allerlei manieren geld te verdienen, maar zijn plannen mislukken meestal. Na het overlijden van ´de Mam´ wordt het gezin draaiende gehouden door oma Mei. Ferme strenge oma Mei kent vele verhalen, ook het verhaal van het huis waar ze wonen dat ze bij stukjes en beetjes aan de meisjes vertelt.
Dit beeldend geschreven boek in een pakkende vertellende stijl is een terechte winnaar van twee belangrijke boekenprijzen (De Thea Beckmanprijs in 2004 en De gouden zoen in 2005) en er werd dan ook verlangend uitgekeken naar een vervolg.

´De hemel van Heivisj´ is het lang verwachte vervolg op ´Negen Open Armen´. Dit boek kan los van deel 1 gelezen worden, het verhaal staat op zichzelf.
Het is 1938 en de verteller van het verhaal, Fing, staat op het punt de middelbare school af te ronden. Ze is intelligent, maar mag niet verder leren van oma Mei. Fing gaat werken in het gezin van de Sigarenkeizer en zijn Duitse vrouw ´de ´Pruusin´. Fing moet zich ontfermen over het nichtje Liesl, een meisje met vreemd onvoorspelbaar gedrag.
Als de oorlog uitbreekt brengt dit veranderingen in het leven van Fing en haar familie. Haar vader en broers worden te werk gesteld in Duitsland, de Pruusin blijkt Joods en moet zich melden voor een werkkamp en Fing wordt verliefd op een jongen die lid is van de NSB. Er moeten moeilijke keuzes gemaakt worden en uiteindelijk staat Fing voor een aantal belangrijke beslissingen.

Benny Lindelauf is een geweldige verhalenverteller. Het boek krijgt sfeer door de mooie zinnen van Lindelauf, zijn uitgekiende gebruik van het Limburgs dialect en enkele Duitse en Jiddische woorden en de keuze van Fing als verteller. Fing is niet langer het meisje uit het eerste boek, maar een puber op weg naar volwassenheid met een eigen mening. Maar Fing heeft een sterke band met haar zusjes en eigenzinnige oma en dat klinkt door in haar verhaal. Dit boek is als een doos heerlijke bonbons. Met elk hoofdstuk vraag je je af wat de inhoud zal brengen, maar het zal weer heerlijk smaken want de meesterverteller maakt altijd gebruik van zijn beste ingrediënten: zijn ambachtelijke kunst van verhalen vertellen in balans gebracht door spanning, humor en menselijkheid.
´De hemel van Heivisj´ is een waardige opvolger van Negen Open armen. Het verhaal laat gelukkig alle ruimte voor meer over Fing en haar familie. Als het moet wachten we weer zes jaar, het is het waard.
 
In 2011 kreeg De hemel van Heivisj de Woutertje Pieterse Prijs, de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs en de Nienke van Hichtumprijs.         
 
                                                          


De hemel van Heivisj             Negen open armen             
Benny Lindelauf                    Benny Lindelauf
Querido, 2010 €14,95            Querido, 2004 in herdruk