Lijst Home‎ > ‎

Gouden boekjes van Toon Tellegen

Geplaatst 6 nov. 2010 08:08 door susan *   [ 6 nov. 2010 08:39 bijgewerkt ]
Toon Tellegen schreef drie gouden boekjes voor zijn kleinkinderen Feda, Mo en Mano:
Als Feda slaapt, Mano de brandweerjongen en Waar is Mo?
Het zijn drie heerlijke kleuterverhaaltjes geworden. Als Feda slaapt komen haar knuffels tot leven, ze bouwen een vliegtuig, ze eten hooi, kaas en warme waterlelie en als Feda wakker wordt gaan ze samen dansen. Mano wordt brandweerjongen omdat hij zó goed kan blazen dat hij elk vuur uit krijgt. Met zijn eigen kleine brandweerauto raast hij naar iedere brand om de brandweer te helpen. Mo tenslotte is zoek, ze is niet op school, ze is niet op zwemles, ze is niet op de maan, niet in het museum en ook niet bij opa en oma. Op al die plaatsen is ze gisteren wel geweest en heeft daar van alles meegemaakt, maar waar is Mo dan nu?
Op verschillende manieren sluiten de boekjes goed aan bij de belevingswereld van kleuters. Voor veel kleuters is het vanzelfsprekend dat hun knuffels leven, welke jongen droomt er niet van een geweldige brandweerman te zijn met een eigen bluswagen en Mo tenslotte beleeft op één dag het ene avontuur na het andere en natuurlijk vindt iedereen haar geweldig.
De boekjes zijn door verschillende mensen geïllustreerd, maar door het gebruik van pasteltinten met bruin ogen de boekjes als een eenheid.
De drie illustratoren brengen ieder hun eigen stijl mee. Gerda Denhooven heeft duidelijk herkenbaar de dieren van Feda getekend, maar zij hebben geen natuurlijke proporties. Arjan Boeve´s stijl is realistischer, zijn illustraties zijn speels met als hoogtepunt de illustratie waar Mano aan een enorme puzzel werkt waarop we de brandweermannetjes uit een ander gouden boekje herkennen. Jan Jute kiest voor wat hardere kleuren. Op zijn tekeningen is veel te zien, vooral ook in de diverse gezichtsuitdrukkingen.
Toon Tellegen heeft drie fijne boekjes afgeleverd met toegankelijke verhalen in een mooie schrijfstijl en vol fantasie, zo wordt Mano benoemt tot minister van Vuur en Vlam en regelt Mo een verjaardagstaart van zeven verdiepingen met zeven smaken en zeven soorten room, met zeven ladders van gebrande suiker er tegenaan om naar de top te klimmen. Toon Tellegen heeft inmiddels een vierde kleinkind gekregen, hopelijk maakt hij voor haar ook een verhaal.
  
                                                                                  

Gelijktijdig met deze drie nieuwe titels in de Gouden Boekjes reeks verscheen er een gouwe ouwe Boudewijn de Beer. Boudewijn Beer wordt er door zijn vrouw op uitgestuurd om vis te gaan vangen en hij moet van haar uit de buurt blijven van de holle boom waar de bijen hun nest hebben. De beer is het niet van plan om naar de boom te gaan, maar even kijken kan toch geen kwaad? Voor Boudewijn er erg in heeft steekt hij zijn poot in de boom en moet hij op de vlucht voor de bijen. De vlucht van Boudewijn en vooral de gevolgen van de bijensteek op zijn neus zijn fraai getekend door Gustaf Tenggren. Tekst en illustraties maken dit boekje tot een fijn deeltje in de serie.Als Feda slaapt
Toon Tellegen (tekst) en Gerda Dendooven (ill)

Waar is Mo?
Toon Tellegen (tekst) en Jan Jutte (ill)

Mano de brandweerjongen
Toon Tellgen (tekst) en Arjan Boeve (ill)

Boudewijn de Beer
Georges Duplaix (tekst), bewerkt door Annie M.G. Schmidt en Gustaf Tenggren (ill)

 

 Uitgeverij Rubinstein    € 6,50 per boekje