Lijst Home‎ > ‎

De Tovenares

Geplaatst 7 nov. 2010 01:54 door susan *   [ 7 nov. 2010 02:10 bijgewerkt ]
De Tovenares
van Michael Scott is het derde deel in de serie De onsterflijke Nicolas Flamel. De serie zal tot zes boeken uitgroeien en de filmrechten zijn verkocht. De schrijver is afkomstig uit Ierland en een autoriteit op het gebied van de mythologie. Mythologische wezens en thema´s komen dan ook veelvuldig in zijn werk voor.
Deze succesvolle serie draait om een Amerikaanse tweeling van vijftien jaar Sophie en Josh. Zij blijken de tweeling uit een oude voorspelling te zijn en het vermogen te hebben de wereld te redden of te vernietigen. Het is de onsterflijke Nicolas Flamel, de alchemist, die hen op het spoor komt. In het eerste deel (De alchemist) lazen we hoe Flamel met de tweeling uit Amerika naar een zogenaamd ´schaduwrijk´ vlucht. De tweeling wordt namelijk ook gezocht door andere onsterflijken, met name door Dee. Deze Dee is in de geschiedenis bekend als de alchemist in dienst van koningin Elisabeth I. Dee dankt zijn onsterflijkheid aan een´Aloude´. De Alouden zijn de oudste heersers over de aarde en ze zijn van plan terug te keren en de macht van de mensen over te nemen. Flamel wil dit voorkomen met de hulp van de magische tweeling. De tweeling heeft uitzonderlijke vermogens, maar die moeten wel ´gewekt´ en beheerst worden. Flamel zoekt personen die dit kunnen doen en Dee probeert dit te voorkomen. Na de avonturen in het schaduwrijk uit deel 1, bracht deel 2 (De magiër) ons naar Parijs. Aan het einde van dit deel lieten de hoofdpersonen Parijs zwaar beschadigd achter en trokken naar Londen. Londen is het gebied van Dee en Flamel neemt een groot risico door de tweeling daar naar toe te brengen. Hij wil de tweeling aan Gilgamesj voorstellen die in Londen woont. Gilgamesj kan krachten wekken bij de tweeling, maar er is wel een probleem: Gilgamesj is gek. In Londen worden de tweeling en Flamel bijgestaan door (de eveneens onsterflijke) Shakespeare en Palamedes.
De titel van het boek verwijst naar de vrouw van Flamel, zij is de tovenares. Dee heeft haar opgesloten op het eiland Alcatraz, maar zij heeft zichzelf weten te bevrijden uit haar cel. Zij kan echter niet naar het vaste land komen omdat ze omringd is door allerlei kwade monsters. Bovendien is Machiavelli onderweg om definitief met haar af te rekenen, maar zoals hij al eerder deed onderschat hij de macht en kracht van Perinelle Flamel.
Dit derde deel geeft wat deel 1 en 2 ook gaven. Het verhaal is spannend door de strijd tussen twee partijen. Het is grappig dat de schrijver allerlei historische figuren laat opdraven en mooie zogenaamd hopeloze situaties creëert die toch tot een goed einde komen voor onze hoofdpersonen. Het verhaal leest lekker weg. Het is geen serie om achter elkaar te gaan lezen, daarvoor lijken de verhalen teveel op elkaar. Maar zo eens in de zoveel tijd het verhaal weer op te pakken geeft veel leesplezier.Van de eerste drie delen is inmiddels een goedkope uitgave verschenen, deel vier, De necromancer is pas verschenen.
 
De tovenares
Michael Scott
 
Boekerij, 2010    €10,00