Lijst Home‎ > ‎

Geronimo Stilton (1) -Een wegwijzer door het oeuvre

Geplaatst 21 jun. 2012 03:17 door susan *   [ 28 jun. 2012 02:51 bijgewerkt ]
Uitgeverij De Wakkere Muis geeft diverse series boeken uit waarvan de meesten zijn geschreven door Geronimo of Thea Stilton. Ik nam een duik in de uitgaven van 2011.
Geronimo Stilton wordt als schrijver van een reeks boeken opgevoerd, waarin hij zelf een hoofdrol speelt. Hij schrijft over de avonturen die hij meemaakt als directeur van de krant De Wakkere Muis. In 2011 verscheen in deze serie het 46e deel.
De populaire serie Fantasia is ook van Stiltons muizenhand, in 2011 verscheen deel VI. Het boek begint als een doorsnee Geronimo-verhaal, maar neemt een andere wending als hij door toeval in Fantasia belandt, een sprookjesachtig land waar een sprookjesachtig avontuur wacht. Fantasia is een land met historie, die de lezer kan vinden in de series De kronieken van Fantasia en De prinsessen van Fantasia, waarvan ook delen verschenen in 2011.
Een deel van de belevenissen van Geronimo, die waarin hij naar het verleden reist, zijn als stripverhaal uitgegeven. In het boek uit 2011 reist hij naar het tijdperk van de dinosauriërs.

Geronimo deelt graag zijn ´passie voor literatuur´ met de lezers en schrijft daarom navertellingen van bekende verhalen uit de wereldliteratuur. In 2011 verscheen Heidi (Spiri) en een sprookjesboek. De hoofdpersonen in deze navertellingen zijn muizen.
Ook beschrijft Geronimo avonturen van anderen, bijvoorbeeld in de serie Superhelden. In deze verhalen speelt hij zelf geen rol, het draait om een groep Superspeurders (een muizenfamilie) die het opneemt tegen de ´bende van Ratstad´. 

Geronimo is niet de enige Stilton die schrijft, ook zijn zuster schrijft diverse series. In 2011 verscheen Diefstal op de Oriënt Express, het tiende deel uit de serie Thea Stilton. De hoofdrol in dit boek is weggelegd voor de zogenaamde Thea Sisters, vijf ´muizinnen´ die het Topford College bezoeken. Topford is de school die ook Thea en Geronimo hebben bezocht. De avonturen van een nieuwe generatie muizen op deze kostschool worden beschreven in de serie Het leven op Topford, waarvan ook een deel in 2011 uit kwam. 

Tot slot zijn er nog series die door andere figuren uit de wereld van Geronimo Stilton worden geschreven, bijvoorbeeld door zijn aartsvijand Oscar Tortuga (een kat) of door speurkonijn Joe Carrot.

Het is onduidelijk wie al deze boeken nu werkelijk schrijft. Zeker is dat de boeken uit Italië komen en dat het oorspronkelijke idee van Elisabetta Dani is. Algemeen wordt aangenomen dat de boeken door een schrijverscollectief worden geschreven.
 
Dit is deel 1 uit een serie van vier: