Lijst Home‎ > ‎

Eikenbosverhalen - Julia Donaldson

Geplaatst 24 aug. 2015 03:02 door susan *   [ 24 aug. 2015 03:03 bijgewerkt ]
Julia Donaldson en Axel Scheffler maakten samen tal van prentenboeken waarvan De Gruffalo de bekendste is. In 2000 brachten ze een serie peuterboekjes uit waarin verschillende dieren uit het Eikenbos kleine avonturen beleven. De serie bestaat uit vier stevige kartonnen flapjesboekjes.
In konijn wil slapen probeert konijn een dutje te doen, maar iedere keer als ze een fijn plekje heeft gevonden wordt haar rust verstoord:´ Konijn gaat naar haar tuinstoel toe en laat zich lekker zakken. Tsjak! Kraak! Wat is dat? Het is Vos- hij is hout aan het hakken.´
Vos zien we terug in het boekje Vos zoekt zijn sokken. Vos kan nergens zijn sokken vinden, wel vindt hij op rare plaatsen andere kledingstukken. Hij kan zich dan ook keurig kleden, maar zijn voeten blijven koud:´Ik lijk zo op een keurige heer, maar mijn koude voeten doen zo zeer!´ Uiteindelijk worden de sokken natuurlijk gevonden.
In Varken speelt verstoppertje gaan Kip en Varken verstoppertje spelen. Varken zoekt goed. Ze vindt Merel, Konijn, Eekhoorn, Relmuis en Das, maar Kip niet.´We zijn Kip echt kwijt. En het is nog wel picknicktijd!.´ Driemaal raden waar Kip zich verstopt heeft.
Beer is postbode laat zien hoe Beer zijn vrienden uitnodigt voor zijn verjaardagsfeestje. Hij brengt zelf de uitnodigingen rond. Weer thuis bakt hij een taart. Dan klopt er iemand op de deur: ´Bezoek! Dat is fijn! Beer gaat snel opendoen. Wie zouden het toch zijn?´

De korte rijmende teksten van Donaldson zijn knap vertaald door Jesse Goossens. Het rijm loopt goed en laat zich ook lekker voorlezen. De verhalen hebben allemaal een repeterend element, maar saai wordt het nooit.
De illustraties van Axel Scheffler zullen veel kinderen aanspreken. Hij gebruikt heldere kleuren waarin hij zijn strak omlijnde figuren en objecten plaatst. Omdat de lijnen van verschillende dikte zijn en de kleurvlakken niet egaal, zijn de illustraties levendig en uitnodigend. Er valt dan ook veel te zien. Scheffler tekent leuke details die voorlezer en kind uitdagen nieuwe verhalen rond de hoofdpersonen te verzinnen. Wat doen bijvoorbeeld die graafwerktuigen naast het huis van mol en wat doet Muis toch allemaal in het huis van Vos?
Maar de flapjes in het boek zijn natuurlijk het leukst. Bij Konijn mag de lezer de deur naar de schuur openmaken om te zien wat Vos daar doet. Dezelfde Vos wordt geholpen met het zoeken naar zijn sokken door kisten en dozen open te maken en onder het tapijt te kijken. Varken denkt Kip al snel gevonden te hebben als ze een gele snavel achter een hekje ziet. Maar als de lezer het hekje opent blijkt er een heel andere vogel achter te zitten. En postbode Beer wordt op de voet gevolgd bij het rondbrengen van de brieven. Achter de flapjes ziet de lezer wie er allemaal een uitnodiging ontvangt.

De serie werd al eerder in Nederland uitgegeven in 2001 door uitgeverij Van Reemst. De nieuwe vertaling is echter aanzienlijk beter en doet het origineel meer recht. Goed nieuws dus dat deze Engelse peuterklassieker weer in Nederland verkrijgbaar is.

Eikenbos verhalen
Konijn wil slapen/Vos zoekt zijn sokken/ Varken speelt verstoppertje/ Beer is postbode
Julia Donaldson (tekst, vertaald door Jesse Goossens) en Axel Scheffler (illustraties) 

Lemniscaat, 2015     € 9,95 per deel