Lijst Home‎ > ‎

De engste serie ooit - Tjerk Noordraven

Geplaatst 23 jul. 2018 04:11 door susan *   [ 23 jul. 2018 04:21 bijgewerkt ]
                            

                            


Tjerk Noordraven (1987) schrijft horrorboeken voor kinderen. Hij wil dat zijn boeken spannend zijn en vol actie. Humor mag ook, maar dat is niet het belangrijkste bestanddeel. In 2017 kwam zijn eerste kinderboek uit: Het nieuwe spookhuis. Het is het eerste deel uit de serie De engste serie ooit die inmiddels uit drie delen bestaat.
    In het boek maakt de lezer kennis met de hoofdpersonen Nera, Dragos, Prins Toet, Eus en de hellehond. Ze zijn allemaal bijzonder. Nera is weliswaar een gewoon elfjarig meisje, maar wel een telg uit een oud zigeunergeslacht dat al generaties lang helderzienden en waarzeggers voortbrengt. Zij trekt met het spookhuis van haar vader langs kermissen. De zaken gaan echter slecht omdat er een nieuw spookhuis op de kermis is gekomen dat extreem griezelig is. Nera gaat op onderzoek uit en ontdekt dat er een echte vampier (Dragos), een levende mummie (Prins Toet) en een faun (Eus) gevangen worden gehouden door een boosaardige dwerg. Zij worden bewaakt door een driekoppige hellehond. Het zijn leeftijdsgenoten van Nera en ze zijn door de dwerg ontvoerd. Nera helpt hen te ontsnappen en dat is een hele klus, ze moeten zelfs afrekenen met een zombie. Eenmaal bevrijdt besluit het gezelschap naar Transsylvanië te reizen op zoek naar de familie van Dragos. Nera gaat mee, ook al heeft ze geen goed gevoel over het doel van de reis. De toekomstbeelden die ze heeft gezien voorspellen veel ellende.
    Het tweede boek, De Transsylvanië Express, beschrijft de reis naar het land van graaf Dracula. Het is een spectaculaire reis en het gezelschap valt uit elkaar. In het derde deel, De Horrorhoeve, gaat het verhaal verder. De vrienden binden de strijd aan met graaf Dracula, een geduchte vijand. De titel verwijst naar een spannend en bloederig gedeelte van het verhaal.

Noordraven maakt zijn beloftes meer dan waar. De verhalen zijn spannend en vol actie. Het is een goede vondst om van de horror- en fabelpersonages kinderen te maken zodat de lezer zich makkelijker met de personages kan identificeren. De vier vrienden doen wat al hun leeftijdgenoten doen: onderzoeken wie ze zijn en wat ze willen. Alleen ziet dat er bij een vampier, faun en levende mummie wel wat anders uit dan bij de doorsnee elfjarige.
Dragos kan bijvoorbeeld geen zonlicht verdragen, maar hij kan wel op ieder gewenst moment in een vleermuis veranderen. Prins Toet praat altijd over zichzelf in de derde persoon omdat hij van koninklijken bloede is. Voor de groep is het heel handig dat hij tijdens zijn leven les in de krijgskunst heeft gehad en ook dat hij niet gedood kan worden. Faun Eus moet als hij niet wil opvallen zijn bokkenpoten verbergen. Als het nodig is maakt hij gebruik van zijn bijzondere band met levende wezens die hij door middel van muziek gunstig kan stemmen. Zo is ook de hellehond getemd en een trouwe medereiziger geworden. Noordraven werkt de karakters goed uit, evenals de onderlinge verhoudingen. Zo willen Prins Toet en Eus niet voor elkaar onderdoen en dagen ze elkaar om de haverklap uit. En tussen Nera en Dragos broeit wat, ze vinden elkaar erg leuk.  
    Het vijftal bindt de strijd aan met een keur aan indrukwekkende vijanden. Dat levert heel spannende scènes op en ook menig gevecht. Noordraven is een meester in het beeldend beschrijven van de strijd en schuwt daarbij de horrorelementen niet.
    De boeken zijn aantrekkelijk uitgegeven, ze hebben spookachtige kaften die goed passen bij de sfeer en het binnenwerk ziet er fantastisch uit. Iedere bladzijde is stemmig omrand met onder andere vleermuizen, ratten en spinnen.

De engste serie ooit is horror voor kinderen die echt van griezelen houden. De verhalen zijn spannend, goed geschreven en de hoofdpersonen zijn bijzonder, maar met herkenbare emoties. Prima horror voor kinderen die niet bang zijn aangelegd.

Het nieuwe spookhuis/ De Transsylvanië Express/ De Horrorhoeve
Tjerk Noordraven (tekst) met illustraties van Esther Malaparte 

Moon, 2017/2018     € 14,99 per deel