Lijst Home‎ > ‎

Jaaroverzicht 2019 met de kinderboekenpraatjeseindejaarstoptien

Geplaatst 19 dec. 2019 03:29 door susan *   [ 19 dec. 2019 04:03 bijgewerkt ]


Het nieuwe jaar komt in zicht en traditiegetrouw maak ik dan de balans op van het afgelopen kinder- en jeugdboekenjaar. Ik wil dit overzicht graag beginnen de peuterboeken. Er is weinig aandacht voor dit genre onder recensenten en dat vind ik jammer. Er worden namelijk echt mooie en avontuurlijke boeken voor de jongsten uitgegeven die wel wat extra aandacht verdienen. Bijvoorbeeld de boeken van Susanne Strasser (De walvis gaat in bad), de boeken van Pauline Baartmans (Thuis bij Muis) of de kartonnen boekjes over verschillende thema’s met tekeningen van Fiep Westendorp.
Ik vond het een mager prentenboekjaar. In veel prentenboeken stond ook dit jaar vaak een leerdoel op de voorgrond. Dat levert soms best een grappig en aantrekkelijk boek op, maar eerlijk gezegd snak ik naar prentenboeken met ‘gewoon’ een leuk verhaal.
2019 was het jaar waarin een aantal kleinere uitgeverijen met mooie boeken zich in de kijker speelden, waaronder de uitgeverijen Boycott, Samsara (Dit is geen cobra, Hallo-o-o daarboven!) en Tiptoe print (Ploeff, Goeiemorgen, Beste buur). Ook uitgeverij Billy Bones, vorig jaar nog een nieuwkomer, heeft zich een plaats tussen de gerenommeerde kinderboekenuitgeverijen veroverd met een mooi kinderboekenaanbod (Gorgeldier en Haas, De veger, Dit ga je niet geloven).
2019 is wat mij betreft vooral het jaar van het 12 + boek. In deze categorie, waarvoor helaas de eigen prijs (De Gouden Lijst) is afgeschaft, verschenen prachtige titels, waaronder Drama Queen (Derk Visser), IJzerkop (Jean_Claude van Rijckeghem), Bizar (Sjoerd Kuyper)
en De vloek van de vliegende Olifantes (Kate DiCamillo).
De poëzieopbrengst was dit jaar wat mager, al springt de nieuwe bundel van Edward van de Vendel er wel uit als bijzonder geslaagd (Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt).
Het viel op dat er dit jaar eindelijk weer meerdere nieuwe sinterklaasboeken verschenen. Uitgeverijen durven dat blijkbaar weer aan. In de nieuwe boeken waren uitsluitend roetveegpieten te zien. In het algemeen is er in kinderboeken meer aandacht gekomen voor diversiteit, al kan het nog veel beter.
Dit was ook het jaar waarin opvallend veel klassiekers in een nieuw jasje werden gestoken Tiny Fisscher bewerkte De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry, Margaretha van Andel bewerkte De tovenaar van Oz, Imme Dros maakte een nieuwe vertaling van Burnetts De geheime tuin en er kwam na jaren eindelijk een nieuwe vertaling van Het fluwelen konijn, een prentenboek van Margery Williams. Het werd vertaald door Anita van Binsbergen.

Ook dit jaar zal ik afsluiten met de kinderboekenpraatjeseindejaarstoptien. Zoals ieder jaar is er sprake van een kunstmatige afbakening. Er liggen nog prachtige boeken uit 2019 die ik de komende weken ga lezen en daardoor (nog) niet voor het lijstje in aanmerking kwamen. De mooiste daarvan zal ik zeker nog bespreken.

Mijn Top Tien van 2019 in alfabetische volgorde

Bizar- Sjoerd Kuyper

Een boek dat raast en tiert en de lezer meeneemt in het voortrazende verhaal van de dertienjarige Sally Mo. Ze mag een vakantie lang niet lezen en houdt daarom en dagboek bij. Niet alleen maakt ze veel mee, maar ze ziet ook veel en denkt na. Alles deelt ze met de lezer, al toont ze zich niet altijd een betrouwbare verteller. Een boek dat je lang bijblijft.Brons – Linda Dielemans

Brons, hoe saai kan een onderwerp zijn? Dielemans rekent in haar boek snel met dit vooroordeel af. Het informatieve boek neemt de lezer mee naar de oudheid waarin bronzen voorwerpen een belangrijke rol spelen. Verhalen brengen deze wereld nog meer tot leven, verhalen waarin het brons zelf aan het woord komt. De illustraties van Sanne te Loo zijn de kers op de taart.


De Veger – Jonathan Auxier

Een boek dat het prachtige Levende bezems van Lisa Tetzner in herinnering brengt.
Elfjarige Nan leidt een zwaar leven als schoorsteenvegertje in het Victoriaanse Londen. Als ze bijna stikt in een schoorsteen gebeuren er bijzondere dingen en verandert haar leven. Ze staat er niet meer helemaal alleen voor, maar haar problemen zijn zeker niet voorbij.
Een spannend en ontroerend verhaal waarin mythe, realisme en psychologie mooi met elkaar verweven worden.
Drama Queen – Derk Visser

Visser schrijft zo mooi. Met weinig woorden zegt hij veel en ontroering en humor liggen bij hem dicht bij elkaar. In Drama Queen vertelt hij hoe Angel in drie opeenvolgende jaren de kersttijd beleeft. Zo wordt ze verliefd op Kayleigh en komt de lezer erachter of de verliefde meisjes elkaar krijgen en ook de relatie tussen moeder en dochter ontwikkelt zich door de jaren heen en dat wordt mooi beschreven.


Het werkstuk – Simon van der Geest

Een meeslepend verteld verhaal over Eva die op zoek gaat naar haar biologische vader in Suriname. Van der Geest schrijft beeldend en met oog voor detail, dat geeft het boek een geweldige sfeer. Spannend is het ook. Van der Geest op zijn best.
Julian is een zeemeermin – Jessica Love

Een boek om direct verliefd op te worden. Julian is dol op zeemeerminnen en hij wil er zelf ook een zijn. Hij gaat aan de slag en komt een heel eind. Zijn oma is echter niet tevreden, het kan nog beter. 
Het is vooral een warm verhaal, want zo’n oma als Julian heeft willen we allemaal wel. Het boek is fantastisch getekend met veel oog voor detail en diversiteit. Een pareltje.

Miss Eenhoorn – Edward van de Vendel

Van de Vendel laat met dit boek zien dat je ook voor beginnende lezers een aantrekkelijk boek kunt schrijven over een uitgekauwd onderwerp. Een boek ook met oog voor diversiteit.

Poëzie hardop – Hans en Monique Hagen

Deze bundeling van de columns die de Hagens schreven voor Het Parool is een goudmijn voor poëzieliefhebbers. Niet alleen staan er veel mooie, grappige en kunstige gedichten in, het is vooral het commentaar dat de bundel zo aantrekkelijk maakt. Voor iedereen die graag meer wil weten over de kracht en de gein van het gedicht. Ook met veel tips voor onderwijzers.


Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt – Edward van de Vendel

Van de Vendel laat op onnavolgbare wijze zien dat gedichten niet saai zijn en ook dat ze buitengewoon nuttig kunnen zijn. Een boek vol gedichten die de lezer oplossingen aanreikt voor tal van problemen. Een boek dat je doet lachen en dat ontroert. Met geweldige illustraties van Martijn van der Linden.


IJzerkop – Jean_Claude van Rijckeghem

Inventieve Stans, een meid met een scherpe tong, ontsnapt aan een gedwongen huwelijk door zich te verkleden als man en zich te melden bij de troepen van Napoleon.
Van Rijckeghem is een echte verteller die de lezer meeneemt in een spannend historisch verhaal vol kleurrijke personen en bijzondere gebeurtenissen. Een boek om in een ruk uit te lezen.