Lijst Home‎ > ‎

Tiffany Dop - Tjibbe Veldkamp

Geplaatst 2 sep. 2010 02:43 door susan *   [ 23 feb. 2017 03:50 bijgewerkt ]

`We waren wie we waren, Sheila, Danny, Bruce en ik. Zij waren vals en onbetrouwbaar, maar niet valser of onbetrouwbaarder dan ik. En ik was slimmer dan zij. Aan vechten was ik gewend. Zelf begon ik nooit meer, maar als Danny en Bruce begonnen en ik gaf ze op hun flikker, was ik trots op mezelf. Het was ieder voor zich en ik deed het niet slecht.´
 
Zo omschrijft Tiffany Dop haar familie en zichzelf. De dertienjarige Tiffany Dop ´bats-veur de kop´ is geen lieverdje en gewend voor zichzelf op te komen.
Op een dag krijgt ze een baby in haar handen gedrukt en komen er gevoelens bij haar boven die ze nog nooit heeft gehad, ze is zorgzaam en gelukkig. Zo wil ze zich wel vaker voelen en ze besluit dat ze een eigen kindje wil. Voortvarend gaat Tiffany aan de slag haar wens te doen uitkomen en ze gaat op zoek naar seks, waar ze nog geen ervaring mee heeft. Op haar zoektocht stuit ze op student Olivier. Hij heeft zo zijn bedenkingen over haar plannen, maar Tiffany wil niet naar hem luisteren. Wel als hij haar taal spreekt en zegt wat aan haar te willen verdienen, hij kan tegen betaling wel een geschikte man voor haar vinden, een `SOA-vrije seksmachine´.
De situatie waarin Tiffany zich bevindt is onthutsend, maar ze slaat zich er door heen. Dat ze op zoek gaat naar haar zachte kant is ontroerend en de wijze waarop ze dat doet, komisch maar ook schrijnend. Veldkamp laat Tiffany in korte rake zinnen de situaties beschrijven waarin ze verzeild raakt. Het taalgebruik weerspiegelt haar leefwereld, maar het is niet overdreven grof. Naast humor kent het verhaal ook spannende situaties waarin (seksueel) geweld dreigt.
Tjibbe Veldkamp schrijft fantastisch, hij weet de balans te bewaren tussen realisme en humor en schrijft in een toegankelijk stijl die makkelijk wegleest. 

Het boek heeft een zilveren griffel gekregen en daar zet ik wel een vraagteken bij. Niet omdat het boek geen prijs verdient, in tegendeel, maar wel dat het bekroond is in de categorie 9+. Ik denk dat het thema van het verhaal niet veel raakvlakken heeft met de belevingswereld van de gemiddelde negen/tien jarige en dat het boek meer tot zijn recht komt bij lezers van rond de twaalf.

Tiffany Dop
Tjibbe Veldkamp
 
Lemniscaat, 2009 € 13,95