Lijst Home‎ > ‎

Voordat jij er was

Geplaatst 16 sep. 2010 04:01 door susan *   [ 26 sep. 2010 08:10 bijgewerkt ]
´Voordat jij er was, was er niks.
  Door dat niks reden Wolf en Konijn in hun rode sportwagen.´

Op de ruime witte pagina zien de sportwagen aankomen. De auto stopt en Wolf en Konijn zien iets op de grond liggen. Het is een klein bloot mensje, een mannetje ´dat kun je zien aan dat haar op zijn gezicht´. Wolf en Konijn nemen het kleine mannetje mee naar huis, hij krijgt kleertjes aan, wordt Adje genoemd en in een hamsterkooi gestopt. Adje is nogal sloom, maar dat verandert als Wolf en Konijn een ´aanloopmensje´ bij hem in de kooi doen, Eefje. De mensjes gaan spelen en een kindje wordt geboren. Wolf en Konijn besluiten de mensjes vrij te laten en zetten ze uit de auto op een verlaten plek.

´Zo is dat dus gelopen.
 Eerst was er niks.
 Toen kwamen Wolf en Konijn.
 Toen kwam Adje, toen kwam Eefje.
 Toen kwam jij.´


De ´jij´ is een jongetje en hij ´laat het er niet bij zitten´. Het jongetje maakt eerst een landschap en dan een auto. Op kleinere zwart/wit tekeningen zien we dat Wolf en Konijn verdrietig zijn, op de grote gekleurde tekeningen zien we wat het jongetje allemaal maakt. De ouders krijgen door dat het wonen buiten de kooi mooi is en ´alles wat je wilde hebben, kon je hier zélf maken.´ Het jongetje maakt een lieveheerbeestje heel groot en vernietigt daarmee het huis van Wolf en Konijn. De beide dieren vluchten weg in een raket. Vervolgens maakt het jongetje een huis om in te wonen en op de zevende dag is alles klaar. Wolf en Konijn zijn nu ´hierboven´, maar zeker weten doen Adje, Eefje en hun zoon dat niet.
Op de laatste plaat ligt het jongetje in zijn bed en in zijn kamer zien we de dieren en voorwerpen die een rol in het verhaal speelden, was alles slechts fantasie?

De tekeningen van Philip Hopman krijgen veel ruimte in het boek. Er zijn zwart/wit tekeningen en gekleurde illustraties waarin ook foto´s zijn verwerkt. Het kleurgebruik is zacht, veel pasteltinten met rode accenten.

Het boek wordt geschikt geacht voor kinderen vanaf 6 jaar, maar heeft geen eenvoudige opbouw voor de jonge lezer. Het eerste gedeelte van het verhaal is een overzichtelijke omdraaiing van rollen: dieren die mensjes houden en als zodanig is het verhaal grappig.
Vanaf het moment dat Adje, Eefje en hun zoon er alleen voorstaan wordt het verhaal verwarrend. Het ´vrijlaten´ door Wolf en Konijn wordt door de mensjes als ´in de steek gelaten´ ervaren en het is de vraag of 6-9 jarige deze dubbelheid kunnen begrijpen. Vervolgens krijgt de anonieme ´jij´ uit het verhaal een gezicht en een hoofdrol, de zoon van Adje en Eefje kan van alles scheppen en lijkt God wel. Hij schept een auto, een huis en vernietigt het huis van Wolf en Konijn, die nog net weg kunnen vluchten. Er zit nu weinig logica meer in het verhaal. Zijn de mensjes nu weggestuurd of wilden ze vrij zijn, waarom moeten Wolf en Konijn huilen en lijken ze spijt te hebben de mensje weg gedaan te hebben, waarom kan het jongetje allerlei dingen maken, waarom maakt de zoon van Adje en Eefje het huis stuk, is hij boos op Wolf en Konijn? Dat zijn wel veel vragen voor een prentenboek. De jonge lezer zal de diepgang en de parallellen met het scheppingsverhaal niet kunnen doorgronden en ik vraag mij af hoeveel plezier de kinderen zullen beleven aan de mooie grappige tekeningen met die verwarrende tekst.

Dit boek kreeg een zilveren griffel dit jaar en maakt kans op goud. Dat de jury de rijkdom aan beelden, het grappige en mooie taalgebruiktaalgebruik waardeert is begrijpelijk, maar het is de vraag in hoeverre kinderen vanaf zes jaar van dit originele vakmanschap zullen genieten.

Voordat jij er was
Daan Remmerts de Vries (tekst) en Philip Hopman (illustraties)

Querido, 2009   €14,95