Lijst Home‎ > ‎

Gone Verlaten

Geplaatst 23 sep. 2010 03:29 door susan *   [ 24 sep. 2010 03:16 bijgewerkt ]
Deze maand komt het derde deel uit in de serie Gone van de Amerikaanse schrijver Michael Grant. Voor wie de serie tot nu toe gemist heeft is er goed nieuws, het eerste deel ligt voor een klein prijsje in de boekwinkels.
In dit eerste boek, met de titel Verlaten, brengt de lezer naar een Amerikaans kustplaatsje waar op een dag iedereen boven de vijftien jaar plotseling verdwijnt. Deze verdwijning veroorzaakt een chaos: auto’s die inrijden op gebouwen, doden en gewonden, baby’s die alleen in huizen zijn achtergebleven en branden. Sam, van bijna vijftien, lijkt de aangewezen persoon om de leiding op zich te nemen in deze chaos omdat hij zich al eerder in een noodsituatie als leider bewezen heeft. Maar Sam heeft daar niet veel zin in en hij heeft wel genoeg aan zijn eigen problemen. Samen met zijn vrienden gaat hij op onderzoek uit. De vrienden waarmee Sam optrekt zijn de slimme Astrid, haar autistische broertje, zijn schoolvriend Quinn en de rustige stabiele Edilio. Sam durft zijn vrienden niet te vertellen dat hij een aantal weken eerder ontdekt heeft dat hij een bijzondere gave heeft, hij kan met zijn handen vuur maken.
De macht in het plaatsje wordt intussen opgeëist door leerlingen van een kostschool. De grote leider is Caine. Hij weet dat er meerdere kinderen zijn die zogenaamde ‘gaven’ hebben, Caine heeft er zelf velen. Sam en zijn vrienden binden de strijd aan met Caine en proberen intussen te begrijpen wat er aan de hand is.
Inmiddels zijn er drie delen uit deze serie verschenen en de schrijver heeft aangekondigd dat de gehele serie uit zes boeken zal bestaan. Het eerste deel is zo´n 500 bladzijden dik, maar wat mij betreft had hij het verhaal ook in de helft van dat aantal pagina´s kunnen vertellen. Er is vaak sprake van hetzelfde thema: de hoofdpersonen belanden in een schijnbaar hopeloze situatie, maar weten zich er toch eruit te redden met behulp van de speciale gaven. Er is maar een beperkte karakterontwikkeling zichtbaar en de vraag is of de auteur de spanning zes boeken lang kan vasthouden. Toch is dit eerste deel een fascinerend boek met een origineel uitgangspunt. Ik ga in ieder geval de volgende delen lezen want ik ben benieuwd of Grant de spanning weet vast te houden. Later meer dus!

Gone Verlaten
Michael Grant

Van Holkema& Warendorf,   2008 € 3,99 (paperback)  € 19,99 (gebonden)