Lijst Home‎ > ‎

Achter de stilte

Geplaatst 4 okt. 2010 03:15 door susan *   [ 4 okt. 2010 03:22 bijgewerkt ]
´We moeten alleen oppassen dat niemand het te weten komt. Ze zouden je weghouden van hier, begrijpt je dat, Justientje? Ze zouden ons uit elkaar halen, ze zouden zeggen dat jij niet helemaal goed bent…ze zouden je veroordelen´

Justien, bijna veertien jaar, zit klem. Haar opa kust haar op een wijze die niet bij opa´s hoort en gaandeweg het verhaal wordt duidelijk dat opa meer dingen doet die ´zijn Justientje´ niet prettig vindt. Justien probeert haar ouders en broer te vertellen wat zich afspeelt tijdens haar bezoekjes aan opa, maar haar opmerkingen worden genegeerd. Justien zwijgt dan maar, bang voor de gevolgen. Bovendien heeft ze oma op haar sterfbed beloofd voor opa te zorgen.
Justien leidt een dubbelleven, ze is ongelukkig thuis en bang voor haar opa, maar ze heeft ook mensen om zich heen die veel om haar geven, haar vriendin Lizzy, de Poolse buurvrouw van opa en Klap, een jongen die verliefd op haar is. Justien worstelt met haar complexe gevoelens en vindt, met hulp, de uitweg.
Achter de stilte is het debuut van de Duitse schrijfster Beate Teresa Hanika die voor dit boek een Duitse prijs ontving. Het is de schrijfster gelukt een geloofwaardig, gelaagd verhaal te schrijven in een mooie stijl. Het boek is uitstekend vertaald door Merel de Vink. Hoewel het onderwerp pittig is, is het geen somber boek. Het verhaal van Justien is ook een liefdesverhaal dat de prille relatie tussen haar en Klap beschrijft en het is een verhaal over vriendschap. De schrijfster heeft de gebeurtenissen bij opa prachtig door het verhaal heen gevlochten, en stap voor stap wordt de lezer deelgenoot gemaakt van de complexe gevoelens waar Justien mee worstelt. Deze opbouw maakt het verhaal geloofwaardig, de lezer begrijpt de machteloosheid van Justien, haar liefde voor oma, die haar toch verraad en de angst voor opa. Waarom de ouders en broer van Justien alle aanwijzingen dat er iets niet klopt negeren wordt niet helemaal ingevuld, is het gemakzucht, angst?
Het is een evenwichtig verhaal geworden over een problematiek waar vaak over gezwegen wordt. Het boek is echter meer dan een ´dramaverhaal´, het is een goed geschreven, levensecht en hoopvol verhaal.

Achter de stilte
Beate Teresa Hanika

Lemniscaat, 2010   € 14,95