Lijst Home‎ > ‎

Bert en Bart redden de wereld- Tjibbe Veldkamp

Geplaatst 5 okt. 2011 01:30 door susan *
Het kinderboekenweekgeschenk is dit jaar gemaakt door Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. Veldkamp is een voorstander van stoere prentenboeken voor jongens die dreigen te verstikken in een overdaad aan zoetsappige prentenboeken. Veldkamp en De Boer werken vaker samen en maakten onder andere de prentenboekenserie Agent en Boef waarin een agent en een boef elkaar achterna zitten en daarbij een spoor van komische ontwrichting achter zich laten. Een mij bekende kleuterjuf wilde het boek liever niet in haar klas hebben ´daar werden de kinderen zo druk van´.

Het duo heeft een aantrekkelijk Kinderboekenweekgeschenk gemaakt én een geweldige trailer (klik hier om het te zien).

´Bert en Bart waren jongens. Ze hielden van ruimtewezens. Ze hielden van schieten. En ze hielden van schieten op ruimtewezens die terugschoten
Op een dag vinden de jongens de perfecte wapens waarmee ze Zurghaanvallen moeiteloos kunnen doorstaan: een gootsteen-plopper en een stofzuigerbuis.
Helaas houdt hun moeder helemaal niet van schieten en ze heeft geen oor voor de verdediging van de jongens ´we schoten niet, we deden alsof´. Nee, hun moeder ziet hen liever schilderen, maar dan natuurlijk geen gevechtsscènes. De jongens doen erg hun best te laten zien dat ze heel lief kunnen zijn en nadat ze gedanst hebben en bomen geknuffeld krijgen ze hun wapens terug.
Het is maar voor korte tijd, als hun moeder hen opnieuw betrapt op schieten neemt ze de gootsteen-plopper en de stofzuigerslang weer af ´die zijn voortaan van mij. Dus verzin nu eindelijk iets anders om te doen!´
Terwijl de jongens plannen maken hun wapens terug te veroveren nadert een ruimteschip de aarde met aan bord de Zurghs van de planeet Zurgh. De stemming is goed aan bord: ze gaan vandaag de aarde vernietigen.
Het verhaal loopt natuurlijk goed af, Bert en Bart kunnen het goed vinden met de Zurghs en de jongens redden de aarde als ze de Zurghs hebben uitgelegd hoe fantastisch ´doen alsof´ is: dan kun je immers de aarde zo vaak vernietigen als je wilt.

Het grappige verhaal is rijkelijk geïllustreerd door Kees de Boer met zwart/wil tekeningen. De gezichtuitdrukkingen zijn goed getroffen, zowel van de mensen als van de Zurghs en in de illustraties zijn allerlei grapjes verwerkt.

Bert en Bart redden de wereld zal veel kinderen, en met name jongens, aanspreken. Er wordt veel in geschoten maar met de de uiteindelijk boodschap is iets mis: Leve de fantasie!

Bert en Bart redden de wereld
Tjibbe Veldkamp (tekst) en Kees de Boer (ill)
 
Kinderboekenweekgeschenk 2011