Lijst Home‎ > ‎

Beterschap - Milja Praagman

Geplaatst 19 apr. 2015 03:11 door susan *   [ 20 apr. 2015 02:35 bijgewerkt ]

Beterschap
is het derde prentenboek over Muis en Varken. In dit verhaal wordt varken ziek. Muis vindt haar vriend in bed met vuurrode wangen, tranende ogen en een snelle ademhaling. Muis´voelt paniek´want ze moet nog eten halen en ze zouden nog naar Uil gaan en hoe met het nu met dat dansfeestje? Gelukkig weet Uil raad: Muis moet goed voor haar vriend zorgen, dat is het beste medicijn. De volgende ochtend is Varken weer beter, maar nu is Muis ziek. Gelukkig weet Varken wat hij moet doen.

Ziek zijn kan een hele gebeurtenis zijn in het peuter/kleuterleven, zowel zelf ziek zijn als een zieke in de omgeving. Muis raakt in paniek als Varken eerst weg lijkt te zijn en daarna omdat zijn ziekte de gemaakte plannen overhoop gooit. Ze weet niet wat ze moet doen. Gelukkig weet Uil dat wel. Als Muis zelf ziek wordt herhaalt het verhaal zich, maar dan vanuit de andere invalshoek. Zo komen beide kanten van het ziek zijn aan de orde. Het laat zien dat je soms voor de zieke moet zorgen en soms ben je zelf ziek en dan wordt er voor je gezorgd.
Het verhaal van Muis en Varken wordt in veel woorden verteld. In de tekst staan nogal wat moeilijke woorden die overigens in de context wel hun betekenis vrijgeven: muis dribbelt, raakt in paniek en is uiteindelijk uitgeput en Mol, die op bezoek komt, gebruikt zelfs een spreekwoord (´baat het niet dan schaadt het niet). Met ondersteuning van de illustraties zullen de meeste kinderen geen moeite hebben het verhaal te volgen.
De tekeningen van Praagman zijn zacht van kleur en hebben een vrolijke stemming. Varken ligt in een bed met gele kussen en hij ligt op een roze bank. De achtergronden in Praagmans illustraties zijn levendig en speels: grotere kleurvlakken hebben altijd subtiele nuances, de vloer, een kleedje of een vaas hebben een patroon en de tuin staat vol planten. De composities zijn veelzijdig, de lezer ziet de personages vanuit verschillende gezichtspunten, zelfs van bovenaf.

Beterschap laat zien dat ziek zijn vervelend is en plannen door de war gooit, maar het gaat ook weer over. De fleurige illustraties onderstrepen het gevoel dat alles weer goed komt.

Beterschap
Milja Praagman


De Eenhoorn, 2015     €13,95

Andere boeken van Milja Praagman op kinderboekenpraatjes: