Lijst Home‎ > ‎

Bezig Beertje - Benji Davies

Geplaatst 18 mei 2013 05:07 door susan *

Waar moet een boekje voor peuters aan voldoen? Het moet een eenvoudig verhaal hebben, maar toch genoeg spanning om het meerdere keren te beleven. De plaatjes moeten herkenbaar zijn en er moet iets te ontdekken over blijven na herhaaldelijk lezen. Het taalgebruik mag niet te moeilijk zijn, maar ook niet onnodig simpel. Bezig Beertje voldoet aan al deze eisen. 

Vier boekjes en een app verschenen er in de serie. Ik las Bezig Beertje vindt een schat en Bezig Beertje blust de brand. Voor volwassenen en grote kinderen zijn de verhaaltjes simpel. Toch zijn het voor peuters, met hun beperkte kennis van de wereld, grote avonturen. 

Beertje stapt op een prachtige boot waar hij mag draaien aan het roer. Met een verrekijker in het kraaiennest ontdekt Beertje een eiland. Eenmaal aan land graaft hij een diep gat en vindt een heuse schatkist vol met goud en juwelen. In het brandweerverhaal glijdt Beertje als een echte brandweerman via een paal naar beneden, start de motoren en rijdt met de brandweerauto door de stad naar het brandende huis, waar vervolgens de vlammen worden bedwongen. 
Een belangrijk deel van het verhaal wordt door de illustraties verteld. Daarop is veel te zien. De wereld van Bezig Beertje wordt bevolkt door allerlei dieren die samen met hem het avontuur beleven. De illustraties hebben verschillende perspectieven. Soms wordt er een overzicht gegeven vanuit een hoog gezichtspunt, een andere keer kijkt de lezer Beertje pal in het gezicht. Het kleurgebruik is vrolijk en licht. 
Het verhaal wordt in korte rijmende en herhalende zinnen verteld:´Bezig Beertje, Bezig Beertje superstoer. Bezig Beertje Bezig Beertje aan het roer.´,´ Bezig Beertje, Bezig Beertje, blussen maar. Bezig Beertje, Bezig Beertje, voor elkaar!´ 
Hoogtepunt van de boekjes zijn de bewegende onderdelen. De stevige kartonnen boekjes kunnen tegen een stootje en ze zijn erop gemaakt dat peuters keer op keer Bezig Beertje kunnen laten bewegen. Zo kan Beertje schommelen op de boot, aan het roer draaien en de schatkist openen. Of de peuters kunnen Beertje in de brandweerkazerne van de paal laten glijden, de garagedeur openen en natuurlijk helpen bij het blussen. 

De Bezig Beertjeboeken zijn fijne avontuurlijk peuterboekjes die keer op keer gelezen kunnen worden en ze zijn ´perfect voor kleine pootjes´.

Bezig Beertje vindt een schat/ Bezig Beertje blust de brand
Benji Davies (vertaling Bette Westera) 

Gottmer, 2013     € 7,95 per deel