Lijst Home‎ > ‎

Bezoek voor Beer

Geplaatst 10 mei 2011 02:32 door susan *   [ 4 jun. 2011 04:58 bijgewerkt ]
De leespluim voor de maand mei is voor Bezoek voor beer van de Amerikaanse schrijfster Bonny Becker met illustraties van Kady MacDonald Denton.

Het verhaal gaat zoals verwacht: Beer wil rustig gaan ontbijten als er op de deur geklopt wordt en er een muis voor de deur staat, ´klein, grijs en met heldere oogjes´. Beer laat kortaf weten niet gediend te zijn van bezoek, doet de deur dicht en gaat verder met het klaarzetten van zijn ontbijt. Maar de muis blijft steeds opdagen: hij zit in de kast, of in de broodla of hij zit tussen de eieren in de koelkast. Wat Beer ook doet, hij komt niet van de muis af. Uiteindelijk wil hij hem dan wel wat thee met een piepklein stukje kaas geven en de open haard aansteken. Het wordt al snel gezellig en Beer en de muis zijn aan het einde van het verhaal vrienden.

Het taalgebruik is soepel en zal voor jonge kinderen aanspreken. Aan de deur wordt ´geklop-klop-klopt´, Beer wijst ´met ferme klauw´ de muis de deur en er wordt een vuurtje gestookt ´voor twee paar voeten´.
Het herhalende taalelement over de muis wordt speels gebruikt, bij de vierde keer wordt aan de beschrijving toegevoegd dat hij ´natuurlijk´ nog klein en grijs is met heldere oogjes en bij de vijfde keer is het ´klein, grijs en, nou ja de rest weet je wel
De boosheid, schrik en ontsteltenis van Beer worden ook zichtbaar in het lettergebruik. Hoe bozer hij wordt, des te groter de letters.

De speelse tekst wordt ondersteund door illustraties in pastelachtige kleuren. Het huis van Beer is een langgerekt geheel waarin het gezichtpunt steeds wat verplaatst. Verschillende details worden zo afwissend zichtbaar en daarin zijn kleine grapjes te ontdekken.
Zowel Beer als de muis zijn natuurgetrouw getekend, Beer heeft een wel schortje voor. Of het mannetjes of vrouwtjes zijn blijft in het midden.
De gezichtsuitdrukkingen zijn kostelijk, de muis straalt een vrijmoedig optimisme uit elke keer als hij weer opduikt en de gemoedstoestand van Beer is helemaal een feest om mee te beleven. We zien Beer ontspannen, geërgerd, geschrokken, boos, nog bozer en woedend. Maar ook wanhopig, berustend en uiteindelijk is goed te zien dat hij het naar zijn zin heeft met de muis.

Taalgebruik en tekeningen maken dit typische kleuterverhaal heerlijk voorleesvoer.
Ook in Amerika is het boek een succes en hebben de makers drie vervolgdelen over de vriendschap tussen Beer en de muis gemaakt. Wie weet zien we deze binnenkort ook in Nederland.

Bezoek voor Beer
Bonny Becker (tekst) en Kady MacDonald Denton (ill)
 
Hoogland en Van Klaveren, 2010     € 14,40