Lijst Home‎ > ‎

Biezel - Martha Heesen

Geplaatst 29 sep. 2014 02:26 door susan *   [ 29 sep. 2014 02:26 bijgewerkt ]

Bij een boek van Martha Heesen moet de lezer aan het werk. Op de eerste bladzijde zet ze die lezer direct op het verkeerde been als Biezel, de elfjarige hoofdpersoon, een andere vader wenst. Al snel blijkt echter dat vader en dochter een sterke band hebben, ondanks Biezels wens dat ze liever een vader had die wat meer was als andere vaders.
Het verhaal speelt zich af in 1958. Biezel woont, met haar vader en moeder, nu een jaar in Brabant en ze is nog altijd een buitenstaander:´Je kon maar beter van het dorp zijn, dan was je belangrijk op een of andere manier. Als je van buiten was betekende je niet zoveel.´ Dat geldt ook voor de Indische meisjes waarmee Biezel best contact wil.
Biezel vindt warmte en vriendschap bij haar buurvrouw Sofia. Maar ook met haar is wat aan de hand, ze was een ´talhout´, een meisje dat in de oorlog danste met een Duitser.

Biezel doet sterk denken aan Heesens eerdere boek Bajaar, waarvoor ze in 2012 de Gouden Lijst kreeg. Weer moet een meisje haar weg weten te vinden in een vijandige omgeving waarin de gebeurtenissen uit de oorlog nog een belangrijke rol spelen. De kracht van het verhaal zijn de mooie stilistische zinnen waarmee Heesen haar verhaal weeft en de unieke sfeer die ze daarmee oproept. Biezel is een opgewekte doorzetter die de ellende van de oorlog beu is en niet in het verleden wil blijven hangen. Ze is een meisje dat wellicht over enkele jaren het Maagdenhuis gaat bezetten, een kind van de generatie die de oude waarden en normen zal doorbreken. Maar zover is het nog niet, in het boek moet Biezel nog ontdekken hoe het leven in elkaar steekt.
Het is een hele puzzel om de achtergrond van het verhaal compleet te krijgen. De lezer krijgt fragmentarisch uitleg over de gebeurtenissen die de personages getekend hebben. Zeker voor de jonge lezer zal het niet meevallen om de ingrijpende gevolgen van oorlog, dwangarbeid, honger en repatriëring te begrijpen. Dat maakt Biezel een boek voor fijnproevers.

Biezel
Martha Heesen


Querido, 2014      €14,99

Andere boeken van Martha Heesen op kinderboekenpraatjes: