Lijst Home‎ > ‎

Bij de beesten af - Katharina von der Gathen

Geplaatst 22 aug. 2018 05:49 door susan *   [ 22 aug. 2018 06:01 bijgewerkt ]

De Duitse schrijfster Katharina von der Gathen maakte met illustratrice Anke Kuhl een aantrekkelijk kijk-en leesboek over het liefdesleven van dieren. Het hele liefdesproces wordt behandeld. Dat begint bij de versiertrucs die worden ingezet om een partner te vinden, daarna wordt de paring besproken en tenslotte hoe het verder gaat als er kinderen komen.
    Er is veel te vertellen over deze drie onderwerpen. Neem bijvoorbeeld de versiertechnieken. Je kunt opvallen en indruk maken op een toekomstige partner door te pronken met uiterlijke kenmerken, mooie veren bijvoorbeeld, of een indrukwekkende keelzak. Andere dieren zetten hun artistieke talenten in, ze dansen en zingen of maken bijzonder bouwsels. In de versierperiode wordt geweld niet geschuwd om concurrenten af te schrikken: rivalen worden afgerost, boksend de ring uitgejaagd of zelfs gespietst.
    Als de partner veroverd is volgt de seks. Voor sommige dieren gebeurt dit slechts eenmaal in hun leven en andere dieren doen het bijna dagelijks. Er zijn dieren die seksparty’s hebben en dieren die elkaar niet eens zien bij de bevruchting. Ook zijn er sportievelingen, zo houden platwormen een piemelgevecht en doen naaktslakken aan bungee-seks. De makers informeren de lezer uitvoerig in woord en beeld over de wijze waarop dieren 'het doen' en ze zoomen in op 21 piemelmodellen, van de extreem soepele lange piemel van een olifant (ook handig om mee op de buik te krabben in geval van jeuk) tot de piepkleine piemel van een gorilla.
De zwakkere dieren moeten het van list en bedrog hebben om een kans op voortplanting te maken. Sommigen zetten daarvoor een vermomming in, anderen gebruiken een homosekstruc of spannen struikeldraad. 
    Ook over zwangerschap, bevalling en de zorg voor het nageslacht is veel te vertellen. Bijvoorbeeld hoe de zorg tussen de mannetjes en de vrouwtjes wordt verdeeld, welke dieren lang bij hun ouders blijven en welke direct op zichzelf zijn aangewezen. 

De tekst is ingedeeld in overzichtelijke tekstblokken en omgeven door aantrekkelijk illustraties. Anke Kuhl weet op speelse wijze informatie en humor met elkaar te verbinden. 
Bij de beesten af is een lekker ‘zapboek’, de informatie kan in willekeurige volgorde gelezen worden.

Bij de beesten af
Katharina von der Gathen (vertaald door Esther Ottens) met illustraties van Anke Kuhl 

Gottmer, 2018      €17,99