Lijst Home‎ > ‎

Bijzondere keus, meneer de reus! - Erik van Os & Elle van Lieshout

Geplaatst 7 jan. 2019 03:27 door susan *   [ 8 jan. 2019 03:12 bijgewerkt ]

Het lijkt geen goede avond te worden voor het restaurant boven op de  hoge berg. Tot vlak voor sluitingstijd. Dan staat er ineens een reus voor de neus van de ober. Hij bestelt drie emmertjes limonade en wil de menukaart zien. Snel roept de kok al zijn hulpkoks op om naar het restaurant te komen en hij controleert of er genoeg voorraad is om een reuzenmaaltijd te kunnen bereiden. De bestelling van de reus verbaast iedereen, maar de klant is koning dus doet de kok zijn uiterste best.

Het uitgangspunt van het verhaal, spelen met het thema groot en klein, is van een heerlijke eenvoud. Illustrator Job van Gelder buit het ten volle uit en geeft de lezer volop kijkplezier. De reus is enorm en past dan ook niet op de bladzijden. Slechts op een illustratie kunnen we hem bijna helemaal zien. Meestal zien we dus details, zoals de ober die op de neus van de reus de bestelling opneemt, de ladders die nodig zijn om de reus zijn eten te serveren en de oplossing voor het probleem dat het restaurant te klein is om de reus een zitplaats te kunnen bieden.
    De lezer krijgt ook een kijkje in de keuken waar een keur van koks klaar staat die met de meest uiteenlopende vervoersmiddelen naar het restaurant zijn gekomen.
Er is heel veel te zien en te ontdekken op de speelse tekeningen, die in warme kleuren met veel rood- en bruintinten zijn gemaakt. Erg leuk is ook het schutblad waarop de tekst de lijnen van de berg volgt waarop het restaurant staat, een grappige opwarming voor het verhaal.
    Erik van Os en Elle van Lieshout hebben een levendige tekst geschreven die fijn voorleest. Het samenspel tussen tekst en beeld is goed, wat te zien is wordt niet omschreven. De tekst speelt op een andere manier in op de fantasie van de lezer. Samen met de ober kan de lezer zich bijvoorbeeld afvragen wat een reus allemaal wel niet zou kunnen bestellen. De ober maakt zich zorgen dat hij niet aan de wensen van de reus kan voldoen. Natuurlijk laat hij daar niets van merken. Hij blijft beleefd en hij geeft ook advies, zo beveelt hij een kruidige knolselderijsalade met blauwschimmelkaasdressing aan, die de reus natuurlijk niet wil. 
Dit verhaal werd al eerder in 2014 uitgegeven (Zwijsen) met illustraties van Sanne te Loo.

Bijzondere keus, meneer de reus is een vrolijk prentenboek waar zowel de tekst als de illustraties veel plezier geven.

Bijzondere keus, meneer de reus!
Erik van Os & Elle van Lieshout met illustraties van Job van Gelder


Rubinstein, 2018     €14,99