
De Frans illustratrice Dautremer is geen onbekende, ze maakte naam met onder andere haar illustraties voor Zijde van Allessandro Baricco en haar illustraties van de avonturen van Alice in Wonderland van Lewis Caroll.

Het verhaal begint bij twee mannetjes die zitten te kletsen. Ze zijn in zwart-wit getekend. Het oudste mannetje is aan het woord, dat kunnen we zien aan zijn opgeheven hand, een jongere man luistert, al lijkt hij niet bijzonder geïnteresseerd.
Als we de bladzijde omslaan opent zich de bijzondere wereld van Dautremer waar aardse zachte kleuren domineren en bijzondere composities de kijker uitdagen. Aanvankelijk denkt de lezer toeschouwer te zijn van een natuurfenomeen, maar dat perspectief verandert als de mannetjes weer het boek inlopen. Het oude mannetje neemt de jongere mee naar een stille wereld waar iedereen slaapt: de dieren, de kinderen in de speeltuin, de dames van het orkest, de boksers in de ring en de reizigers op het station. Het oude mannetje wijst de jonge man erop best te weten waar iedereen op wacht. De jonge prins besluit het verhaal binnen te stappen, maar hij kiest daarbinnen wel zijn eigen weg.

Dautremers interpretatie van Doornroosje is een prachtig eigenzinnig avontuur en een feest voor het oog.
Het bos slaapt
Rébecca Dautremer (vertaald door Edward van de Vendel)
Davidsfonds, 2017 € 19,99

De prinses en het kacheltje is een langwerpig boekje waar op de linkerpagina het sprookje in korte zinnen wordt verteld en op de rechterpagina staan de illustraties. Backx geeft haar eigen interpretatie aan het sprookje waarin ze het verhaal inkort en het een andere, meer eigentijdse afloop geeft.
Haar tekeningen zijn toegankelijk. Ze plaatst haar zwart omlijnde en ingekleurde figuren tegen een witte achtergrond. De prinses oogt als een meisje van nu, alleen wanneer ze aan de lezer wordt voorgesteld heeft ze een kroontje op. Dit in tegenstelling tot haar vader die in het rood gekleed en met zijn kroon op altijd koninklijk oogt, ook als hij een borreltje zit te drinken.
Ondanks de eigentijdse details weet Backx toch een sprookjessfeer te creëren, bijvoorbeeld in haar weergave van een griezelig bos of door te laten zien hoe makkelijk de prinses met dieren spreekt. Een interessante figuur is de gids die de prins uit de ijzeren kachel oproept. Het is een menselijk in zwart gekleed figuur zonder gezicht met vrolijke rode laarzen aan en een hoed op. Zorgzaam begeleidt hij de prinses tot het lot hem van haar scheidt.
Backx overtuigt in haar weergave van actie en emotie. Lichaamshouding en gelaatsuitdrukkingen vertellen de lezer veel, bijvoorbeeld hoe zwaar het beklimmen van een glazen berg is als je alleen kunt beschikken over twee naalden en ook nog een ploegwiel mee moet slepen.
De prinses en het kacheltje is een mooie eigentijdse en eigenzinnige bewerking van een klassiek sprookje.
De prinses en het kacheltje
Patsy Backx
De prinses en het kacheltje is een mooie eigentijdse en eigenzinnige bewerking van een klassiek sprookje.
De prinses en het kacheltje
Patsy Backx
De Harmonie, 2017 € 17,50