Lijst Home‎ > ‎

Billen! - Yusuke Yonezu

Geplaatst 26 okt. 2014 03:55 door susan *   [ 26 okt. 2014 03:58 bijgewerkt ]

Een kiekeboeboekje met billen in de hoofdrol zal menig peuter aanspreken. Bil is een spannend woord voor peuters die nog volop experimenteren met woorden die ze wel en die ze niet mogen zeggen. Bil is een woord dat daar een beetje tussenin hangt, niet helemaal dagelijks taalgebruik, maar toch voor velen acceptabel. Bovendien is het een woord dat met poep en ´op het potje´ te maken heeft, ook al zo´n spannend onderwerp in het peuterleven.

Billen! van de Japanse Yusuke Yonezu is een stevig boekje met uitklapflapjes die tegen een stootje kunnen. Op iedere pagina wordt de lezer gevraagd welk dier hier zijn/haar billen laat zien. De tekst geeft een aanwijzing:´Hij heeft ronde oren en een lange dunne staart´ of ´ Hij heeft hangoortjes en een mooie krulstaart´. Als de grote flap wordt opengeslagen is het hele dier te zien, altijd met een grote lach. De tekst laat nog even weten wat we zien ´Het is een muis!´of ´Het is een varken!´. Op de laatste bladzijde is er alleen een vraag:´En van wie denk je dat deze billen zijn? (we zien kinderbillen in een luier) Het zijn mijn billen! En waar zijn die van jou?´.

Billen! is een boekje met veel voorleesmogelijkheden. Voor de allerkleinsten kan het gewoon een kiekeboeboekje zijn; alles wat onder de flap vandaan komt zwaait de kijker lachend toe, pret verzekerd. Een wat ouder kind kan de dieren herkennen en steekt wellicht iets op van de tekst waar begrippen als lang, rond, pluizig of puntig in verwerkt zijn. Het boekje leent zich ook om kleuren te oefenen, al zal er wel uitgelegd moeten worden dat muizen niet lila zijn en konijnen doorgaans niet naar oranje neigen.

Billen!
Yusuke Yonezu (vertaling M.E. Ander)

De Vier Windstreken, 2014     € 9,95