Lijst Home‎ > ‎

Billy de Kip - Marcel van Driel & Jeroen Schipper

Geplaatst 13 sep. 2013 01:32 door susan *   [ 13 sep. 2013 01:40 bijgewerkt ]

Lezers die twitteren kan het niet zijn ontgaan dat Marcel van Driel in samenwerking met Jeroen Schipper en Jort van der Jagt een cowboyprentenboek heeft uitgebracht: Billy de Kip
Billy de Kip is met zijn zusjes gevlucht nadat´pa en moe kip´zijn gepakt door een vos. Ze stranden met hun huifkar op de prairie en moeten daar overnachten. Billy waakt over zijn zusjes en bouwt een hek. Zijn zusjes vinden dat raar:´Ben je soms kippig? Niet goed bij je tok?/ Een kip in het wild heeft toch niks aan een hok´. Helaas hebben de zusjes gelijk. De vos weet op stelten over het hek te komen en gaat er met een zusje vandoor. Billy moet iets nieuws verzinnen. Hij knutselt een´vuist op een veer´. Maar ook in de vos schuilt een uitvinder, hij bouwt een tank. En dus moet Billy weer aan de slag; er ontstaat een ware wapenwedloop. Dat kan niet goed gaan. 

Het is fijn dat Billy de Kip een stoere insteek heeft die menig jongen zal aanspreken. Niet in de laatste plaats omdat het boek origineel geïllustreerd is door Jort van der Jagt. Het kleurgebruik is uitgekiend en volgt de verschillende momenten in de dag waarop de acties plaatsvinden: warm licht vlak voor zonsondergang, donkere nachten en helder licht in de ochtend. Bijzonder leuk is dat Van der Jagt de uitvindingen van Billy en de vos zorgvuldig heeft getekend en de lezer zich kan vermaken met het uitpluizen van de verschillende constructies. Van der Jagt gebruikt diverse technieken: collage, fotografie en schilderwerk en er valt veel te ontdekken in de details. Ook spektakel geeft hij prachtig weer; het hoogtepunt van de strijd spat werkelijk van de pagina´s af.
Jeroen Schipper heeft de tekst van Marcel van Driel in prachtig rijmende zinnen omgezet. Het verhaal is een genot om voor te lezen: het ritme is goed, er zit hier en daar een grapje in de tekst (´tok op, vos´) en Schipper speelt met ritme en klank:´Gezwoeg en geploeter, gesjor en gesjouw,/gezaag en gehamer, geschroef en gebouw´. 
Het is niet helemaal duidelijk wie het verhaal vertelt. Er zijn aanwijzingen dat het de vos is, maar omdat de vos in de tekst in de derde persoon spreekt, raakt de lezer de draad kwijt. Het is een detail waar de voolezer maar een draai aan moet geven.
Billy de Kip een fijn kijk-en voorleesboek waar niet alleen de kinderen plezier aan zullen beleven. 

Billy de Kip
Marcel van Driel, Jeroen Schipper (tekst) en Jort van der Jagt (ill) 

David & Goliat, 2013     € 12,95