Lijst Home‎ > ‎

Binkie´s beestenbende

Geplaatst 25 jul. 2011 05:42 door susan *
Binkie is een meisje van een jaar of vier en zij krijgt een derde oma, de moeder van de vriend van haar moeder. En wát voor een oma: ze woont buiten met een varken, geiten en kippen en is erg aardig. Binkie gaat vaak bij Oma Drie logeren en beleeft, door de seizoenen heen, allerlei avonturen.
Samen met oma gaat ze midden in de nacht onderzoeken wat een ´blaffer´ is, in de winter wordt er een ´sneeuwfant´ gemaakt en oma leert Binkie schaatsen. In de lente wordt er een babygeitje geboren en ontmaskeren Binkie en Oma Drie een bietendief.
Aan het einde van de lente hebben mamma en haar vriend Gerard groot nieuws, er is een baby op komst. De baby wordt aan het einde van het jaar verwacht.
Tijdens de zomer doen oma en Binkie een wedstrijdje kersenpitten spugen, schrikt Binkie erg van een monster in de sloot en ze gaat een dagje naar het strand.
Binkie vraagt zich bij het dikker worden van mamma´s buik af of oma Drie nog wel haar oma wil zijn als de baby wordt geboren, maar oma stelt haar snel gerust. Samen met Binkie bereidt ze de komst van de baby voor, ze maken van wilgentenen een wiegje. Als het tegen Kerstmis loopt wordt eindelijk zusje Suus geboren.

Karen van Holst Pellekaan houdt van de natuur en dat klinkt door in haar Binkieverhalen. Oma Drie leert Binkie van alles over de natuur, maar gelukkig zijn deze lessen soepel in de voorleesverhalen verwerkt, een schoolse les wordt het nooit.
De verhalen bestaan vooral uit dialogen, die prettig voorlezen en waarbij de gedachten van Binkie een belangrijke rol spelen. Door haar ogen beleeft de lezer het verlangen om eens een echte ´timmervogel´ te zien, de pret om Oma Drie in de maling te nemen door berenpootafdrukken in de sneeuw te maken, de schrik als er vreemde geluiden uit de kachel komen en het verdriet als er een konijntje dood gaat.

Er kwamen al twee boeken met verhalen over Binkie en Oma Drie uit, deze boeken zijn in zijn geheel in dit grote voorleesboek opgenomen. Van Holst Pellekaan heeft deze herfst- en lenteverhalen uitgebreid met zomer- en winterverhalen.

Binkie´s beestenbende is geïllustreerd door Rick de Haas die al vele boeken illustreerde waaronder zijn eigen Elmoboeken en de serie Mees Kees van Mirjam Oldenhave.
Binkie is getekend als een roodharig meisje dat meestal in beweging is en Oma Drie is een ´klassieke oma´, een beetje mollig met een grijze knot op het hoofd.
De illustraties laten de gebeurtenissen uit het verhaal zien en voegen daar ook vaak wat aan toe. Zo zien we oma en Binkie niet alleen midden in de nacht naar een ree kijken dat staat te blaffen, we zien ook dat zijn geblaf succesvol is: aan het einde van het verhaal doemen de vrouwtjesreeën op.
De Haas geeft de gevoelens van Binkie knap en overtuigend weer. We zien Binkie oma vragend aankijken, we zien haar schrikken en we zien haar lachen.
De grote, vaak paginavullende kleurige illustraties worden afgewisseld met kleinere illustraties en soms is de illustratie alleen een bladversiering, zoals een paar rond waaiende herfstbladeren.
De vele dieren die oma Drie omringen zijn natuurgetrouw afgebeeld, zoals bijvoorbeeld een specht of een dode snoek.

Binkie´s beestenbende is een heerlijk voorleesboek, met prachtige kleurige illustraties, voor kinderen vanaf een jaar of vier. De kleine gebeurtenissen die zich in afspelen rond het huisje van oma Drie in het bos, geven spannende, grappige en soms ontroerende verhalen die uitstekend aansluiten op de belevingswereld van kleuters.

Binkie´s beestenbende
Karen van Holst Pellekaan (tekst) en Rick de Haas (ill)

Leopold, 2011     € 15,00