Lijst Home‎ > ‎

Binnenstebinnen - Jan Paul Schutten

Geplaatst 18 dec. 2017 03:21 door susan *   [ 18 dec. 2017 03:50 bijgewerkt ]

De vaak bekroonde informatieve boeken van Jan Paul Schutten zijn een klasse apart. Als hij het woord neemt ga je vanzelf rechtop zitten, want hij weet over ieder onderwerp boeiend te vertellen.
In Binnenstebinnen neemt hij de lezer mee naar een verborgen wereld: de binnenkant van dieren. Uitgangspunt zijn de kunstzinnige röntgenfoto’s (ze zijn te koop in kunstgaleries) van Arie van ’t Riet. Van ’t Riet maakt in zijn eigen werkplaats röntgenfoto’s van planten en (dode) dieren. Hij plaatst zijn onderwerp in een bijzondere opstelling en om de foto nog spannender te maken heeft hij hier en daar ook kleuren toegevoegd.
    Uitgangspunt van dit boek is echter niet het kunstzinnige, Schutten gaat in op de biologische aspecten. Hij geeft informatie over wat er te zien is en stuurt de aandacht naar opvallende details. Zoals gebruikelijk richt Schutten zich daarbij rechtstreeks tot de lezer en vergroot zo de betrokkenheid, vooral als de lezer ook zelf actief moet worden, bijvoorbeeld door een deel van de foto met zijn handen te bedekken om zijn uitleg goed te kunnen begrijpen. 
    Een ander handelsmerk van Schutten zijn de pakkende hoofdstuktitels die direct nieuwsgierig maken. Ze zijn er in overvloed: ‘Rupsen in de sportschool’, ‘De uitzondering der uitzonderingen’, ‘Waarom kikkers handiger zijn dan prinsen' of ’Zwemmen in de lucht’.
    Schutten blijft zo dicht mogelijk bij het beeld en hangt zijn verhaal op aan wat daar te zien is, bijvoorbeeld iets opmerkelijks dat de lezer niet direct verwacht, zoals de wespentaille van een hommel of het bescheiden skelet dat onder het dikke verenkleed van een kerkuil schuilgaat.        Natuurlijk is er veel aandacht voor de botstructuren van de verschillende dieren. Sommige botstructuren zijn werkelijk prachtig, zoals die van de rog. Schutten bespreekt echter niet de schoonheid, zijn aandacht gaat vooral uit naar de functie van de verschillende botstructuren.
    Op de foto’s zijn ook andere specifieke bijzonderheden goed te zien, bijvoorbeeld dat een vleermuis met zijn handen vliegt of waarom je naar de binnenkant van een vogel moet kijken om te snappen waarom ze überhaupt kunnen vliegen.

Binnenstebinnen is een geslaagd boek waarin de bijzondere foto’s van Arie van ’t Riet op kundige, humorvolle en aanstekelijke wijze besproken worden door de koning van het informatieve boek Jan Paul Schutten.

Binnenstebinnen
Jan Paul Schutten (tekst) en Arie van ’t Riet (fotografie)


Gottmer, 2017     € 19,99