Lijst Home‎ > ‎

Blitz! - Rian Visser

Geplaatst 24 jun. 2013 01:31 door susan *

Blitz woont er weg ´voorbij de maan´ op een bol. Blitz is groen, hij heeft een blauwe broek aan, zijn neus is lang en hij heeft een spriet op zijn hoofd. Op zijn bol staat een boom die hem alles geeft wat hij nodig heeft. 

Op een dag gebeurt er iets raars: er valt poep op zijn neus, vogelpoep. Het komt van Tjilp. Het vogeltje vertelt over een andere bol waar ´vrienden´ wonen. Blitz wil ook wel een vriend. Hij hakt zijn boom om en maakt daarvan een raket. Blitz vliegt naar de aarde op zoek naar vrienden. 

Rian Visser, die al meer dan 65 kinderboeken schreef, heeft veel ervaring met het schrijven op avi-niveau. Zij is dan ook in staat binnen de beperkingen die een aviboek geeft een rijk verhaal te schrijven. Dit boek heeft een oplopende avi van E3 tot M4.
De avonturen van Blitz zijn spannend: eerst moet hij op de aarde zien te komen en dan moet hij nog een vriend vinden. Als dat is gelukt slaat het noodlot toe en gebeuren er vervelende dingen. Maar echte vrienden helpen elkaar en zo komt alles toch goed. 
Het verhaal is ook mooi geschreven. Zo weet Visser in de openingszin met eenvoudige woorden uit te drukken hóe ver de bol van Blitz weg is: ´Ver weg, ver ver weg´. De kwaliteiten van het eten worden simpel maar doeltreffend beschreven op klank en de dramatische scène dat Blitz zijn geliefde boom omhakt leest als een gedicht:´Blitz hakt./De boom wiegt./ De boom suist./Blitz hakt en hakt./ Boem!/ De boom ligt op de grond./Er staat alleen nog een stronk.´ 
Grappig is hoe Blitz zijn nieuwe omgeving kleurt naar zijn eigen kennis en ervaring:´Wat zijn er veel jongens! Er zijn ook jongens met rokjes aan. En staartjes in hun haar.´ 

Het boek is prachtig uitgegeven. Een stevig ´echt´ boek met een harde kaft. Niets verraadt dat het hier om een avi-boek gaat. De tekst is rijkelijk en leuk geïllustreerd door Lars Deltrap. Hij blijft dicht bij de tekst zodat de illustraties deze kunnen ondersteunen. De gelaatsuitdrukkingen van Blitz weet hij goed te treffen. Zo zien we Blitz blij zijn boom omhakken, wat moeilijk kijken als blijkt dat hij geen schaduw meer heeft en als de raket klaar is wordt de pagina gedomineerd door regen:´de boom is er niet meer. Er staat nu een raket´. Eenmaal op weg in de raket is er weer een verwachtingsvol lachje te zien.
De tekst is gedrukt in lettertype dyslexie, dat ook prettig leest voor niet dyslectici. 

Als er een prijs bestond voor het beste aviboek van het jaar, dan zou Blitz! zeker in aanmerking komen!

Blitz!
Rian Visser (tekst) en Lars Deltrap (ill) 

Gottmer, 2013     €12,95