Lijst Home‎ > ‎

Bloedzusters - Annejoke Smids

Geplaatst 20 jan. 2017 04:13 door susan *   [ 20 jan. 2017 04:17 bijgewerkt ]

Een kaft met een zwaar opgemaakte vrouw en een angstaanjagende cobra doet al snel aan de Egyptische koningin Cleopatra denken. Dat is in dit geval geen rare gedachten, want Annejoke Smids situeert haar nieuwe historische roman in dezelfde periode. Ook het verhaal heeft een aantal raakvlakken met de geschiedenis van Cleopatra, zo wordt een jonge vrouw, Satamon, samen met haar nog jongere broer (en echtgenoot) farao. Ook Satamon krijgt te maken met mensen die uit zijn op haar macht. Maar het verhaal draait niet om de nieuwe farao, de hoofdrol is voor haar veertienjarige zusje Djeme.
Djeme moet wennen aan de nieuwe machtsverhoudingen aan het hof en vindt het moeilijk dat Satamon haar verbiedt zonder toestemming het paleis te verlaten. Ook is ze jaloers dat de Romeinse legerleider Flavius meer oog heeft voor haar zuster dan voor haar. Op een dag zoekt een vreemdeling heimelijk contact met Djeme, hij zegt sterke aanwijzingen te hebben dat haar ouders niet zijn omgekomen door een ongeval, maar zijn vermoord. De opdracht voor de moord zou komen van mensen van het hof. Djeme gaat op zoek naar de waarheid, samen met haar trouwe bediende en vriend Kai.

Annejoke Smids, die debuteerde in 2003, schreef meerdere historische kinderboeken die in verschillende tijden en op verschillende plaatsen spelen. Smids besteedt veel zorg aan de juistheid van de historische details, maar het belangrijkste in haar boeken is toch het verhaal.
In Bloedzusters weet Smids historie en verhaal goed te verbinden. De lezer wil in de eerste plaats weten hoe het zit met de dood van Djeme´s ouders en wie de verrader aan het hof is. De zoektocht van Djeme en Kai is enerverend, zeker als Kai zomaar verdwijnt en Djeme´s leven gevaar loopt.
Rond het verhaal wordt de dagelijkse gang van zaken in het paleis beschreven en wordt het de lezer al snel duidelijk dat Djeme in een luxe omgeving leeft en dat een lid van de koninklijke familie bijzondere verplichtingen heeft. Smids verwerkt natuurlijk ook een aantal bekende hoogtepunten uit de Egyptische cultuur in haar verhaal en dus komt de lezer in de vuurtoren van Pharos, de vermaarde bibliotheek van Alexandrië en wordt er geracet op de renbaan van het Circus Lageion. Soms wordt er iets binnen het verhaal uitgelegd, maar meestal spreekt de tekst voor zich. De nieuwsgierige lezer kan achter in het boek meer informatie vinden over het Egypte van Djeme.
Het verhaal wordt voornamelijk vanuit Djeme´s gezichtspunt verteld, maar soms wisselt het vertelperspectief naar Kai. Stilistisch is het verhaal niet bijzonder en hier en daar zelfs zwak. Djeme doet bijvoorbeeld een aantal keer ´plotseling´ een ontdekking over zaken die erg voor de hand liggen en ´rennen alsof je leven ervan afhangt´ is een lelijk understatement als de hoofdpersoon door een agressief luipaard achterna gezeten wordt. Ook uitdrukkingen als ´hij lacht als een piramidebouwer met rugpijn´ of ´ hij liegt alsof het in hiërogliefen staat geschreven´ hoeven van mij niet, maar wellicht denkt het beoogde lezerspubliek daar anders over. Toch is Bloedzusters een fijn boek, het is een spannend avonturenverhaal in een interessante historische setting.

Bloedzusters
Annejoke Smids


Ploegsma, 2017     € 16,50