Lijst Home‎ > ‎

Blommetjes - JonArno Lawson en Sydney Smith

Geplaatst 21 mrt. 2016 06:06 door susan *   [ 21 mrt. 2016 06:07 bijgewerkt ]

Het begon met een wandeling. Waar de Canadese dichter JonArno Lawson alleen saaie straten zag, zag zijn dochter bloemen. Ze plukte ze en gaf ze weg. Zomaar, zonder daar iets voor terug te verwachten. Dat ontroerde de dichter. Het is opmerkelijk dat hij deze ervaring niet in woorden probeerde te vangen, maar koos voor het beeld. Lawson bedacht hoe dat eruit moest zien en werd door zijn uitgever gekoppeld aan illustrator Sydney Smith. Smith gebruikte elementen van Lawsons script, maar drukte er ook zijn eigen stempel op, tot tevredenheid van de dichter:´It was almost as if I wrote a melody and he wrote his own melody that harmonized with it perfectly´.
In het boek zien en beleven we de wandeling van een vader en zijn dochter door de stad. Hand in hand lopen ze door de drukte. De vader kijkt voor zich uit, of is bezig met zijn telefoon. Het meisje daarentegen kijkt om zich heen. Ze ziet onder andere een vogel op de arm van een man, ze ziet een duif en ze ziet twee gele bloemetjes uit het trottoir omhoogschieten. Ze plukt de bloemen, ruikt er even aan en loopt weer verder met haar vader. Onderweg ontdekt ze nog meer bloemen: in een sombere tunnel, op een talud en tussen de tegels op straat. Het meisje heeft al een heel bosje als ze samen met haar vader het park in wandelt.
Daar laat ze haar vaders hand los als ze een dode mus op het pad ziet liggen. Ze legt wat bloemen op het vogeltje. Ook een slapende zwerver krijgt er een paar, evenals de hond van de man waarmee haar vader een praatje maakt. Eenmaal thuis geeft het meisjes de laatste bloemen aan haar moeder, broer en kleine zusje. De allerallerlaatste bloem houdt ze zelf. Ze steekt hem in haar haren en wandelt het boek uit.

De kracht van het boek is dat de makers van een ogenschijnlijk gewone wandeling iets bijzonders weten maken. Het is te simpel om te zeggen dat de vader iets van zijn dochter kan leren omdat hij alleen met zijn telefoon bezig zou zijn waar zijn dochter om zich heen kijkt, zich verwondert, mooie dingen ziet en die ruimhartig met andere deelt. De vader wordt wel afgeleid door zijn telefoon, maar hij heeft zeker ook aandacht voor zijn kind. Zo wacht hij op haar als ze met haar bloemetjes bezig is en hij steekt zijn hand uit als zij komt aangerend nadat ze bloemen heeft achtergelaten bij de dode mus. Het boek ontroert omdat het zo subtiel is.
Smith speelt met vorm en kleur om dat te bereiken. We zien bijvoorbeeld eerst op een bladzijvullende illustratie de stad, getekend in vele kleuren grijs. Een kleurelement springt eruit: het rode jasje van het meisje. Daarmee is direct duidelijk over wie het verhaal gaat. Op de volgende bladzijde zien we in negen kleine scènes´s dat onze hoofdpersoon om zich heen kijkt en wat ze allemaal ziet. De lezer kijkt mee, want de kleine afbeeldingen beperken het zicht. De eerste bloemetjes die geplukt worden zijn geel. Even gloeit die kleur op in het boek, als ook het fruit en de taxi´s de kleur van de bloemetje aannemen. Hoe meer bloemen het meisje plukt, hoe meer kleuraccenten er in de illustraties zijn te zien: een vrolijke jurk, een rode tram, kleurige vazen in een etalage en kleine bruine musjes. Maar het grijs van de stad blijft voorlopig domineren. Naarmate het meisje en haar vader dichter bij huis komen komt er steeds meer kleur: geel mengt zich met groen, rood verglijdt naar bruin en de grijze tinten worden vervangen door warme kleuren.
Smith volgt de wandeling vanuit verschillende perspectieven, de ene keer maakt hij de wereld klein en vervolgens zoomt hij weer uit door bijvoorbeeld een bovenaanzicht te tekenen. Het draagt allemaal bij tot de bijzondere sfeer van het boek waarin zowel de drukte van de stad, als de schoonheid van het detail aandacht krijgt. Ook de lezer wordt uitgedaagd goed te kijken, want het meisje ziet ook niet alles. De mooiste, en voor kinderen de meest fascinerende illustratie, is de tekening van de dode mus. Het diertje ligt er vredig bij met de bloemetjes op zijn buik; de dood is verzacht.

Blommetjes is een ode aan het kleine geluk. Voor kinderen zal het volgen van de stadswandeling een klein avontuur zijn en de volwassen lezer kan even door de ogen van een kind naar de wereld kijken. 

Blommetjes
JonArno Lawson en Sydney Smith


Karmijn, 2016     € 14,95