Lijst Home‎ > ‎

Boek eet hond! - Richard Byrne

Geplaatst 12 jan. 2015 01:34 door susan *   [ 12 jan. 2015 01:34 bijgewerkt ]

Af en toe verschijnt er een prentenboek waar ´interactief lezen´ heel letterlijk moet worden genomen omdat het boek de (voor)lezer een rol in het verhaal toebedeelt. 
Het prentenboek Boek eet hond! begint onschuldig. Belle neemt haar hond mee´voor een wandeling over de bladzijden´als er ineens iets geks gebeurt: Belles hond verdwijnt tussen de bladzijden. Belle is ontsteld en vertelt Ben, die net komt aanlopen, in grote letters: ´Mijn hond is net opgegeten door dit boek!´ Ben gaat op onderzoek uit, maar verdwijnt ook tussen de bladzijden. Even lijkt er hulp te komen als de auto van de hondenredder aan komt rijden, maar ook deze wordt door het boek opgeslokt, evenals de politie en de brandweer. Dan heeft Belle er genoeg van en stapt ook zij tussen de bladzijden. 
Op de volgende pagina spuugt het boek een briefje uit. Het is van Belle en ze vraagt hulp: ´Draai dit boek op zijn kant en schud´. Er staat een tekeningetje bij om het helemaal duidelijk te maken.
Natuurlijk volgt de lezer de instructies en schudt politie, brandweer, Ben, de hondenredder, Belle en haar hond weer tevoorschijn. Alles is weer normaal. Of toch niet?

Het voorlezen van dit boek is een feest. Het is grappig hoe iedereen in de vouw van de pagina´s verdwijnt. Je krijgt echt de neiging het boek verder open te vouwen in de hoop te kunnen zien waar iedereen blijft. 
De belangrijke bestanddelen van het verhaal (Belle, haar hond, Ben en de auto´s) zijn groot en kleurrijk getekend tegen een rustige achtergrond. De lezer ziet Belles hond duidelijk in het boek verdwijnen, want zijn achterlijf is nog even zichtbaar. Natuurlijk probeert Belle haar hond tussen de bladzijden uit te trekken met de hondenriem, maar dit lukt niet. 
De emoties van Belle die de een na de ander ziet verdwijnen laten zich makkelijk aflezen: verbazing, schrik, blijdschap als er hulp verwacht wordt en ten slotte boosheid omdat iedereen door het boek wordt ´opgegeten´.
De tekst is kort, maar geeft het verhaal wel vaart. De zinnen zijn speels in de illustraties geplaatst. In het boek zijn verschillende kleine grapjes te ontdekken, bijvoorbeeld op het schutblad waar alle auto´s hetzelfde lijken, behalve die ene, die op z´n kop staat.
Het boek sluit af met een briefje van Belle:`Lieve lezer, zeg alsjeblieft tegen dit boek dat het niet meer zo stout mag zijn als je het de volgende keer leest. Dank je. Belle´

Boek eet hond!
Richard Byrne 

Veltman, 2014     € 12,50