Lijst Home‎ > ‎

Boeken zonder woorden

Geplaatst 15 dec. 2017 05:30 door susan *   [ 15 dec. 2017 06:03 bijgewerkt ]

                              

Boeken zonder woorden vragen wat anders van de lezer dan een doorsnee prentenboek. Meestal ligt het verhaal niet vast en wordt de lezer uitgedaagd bij de gegeven beelden zelf (een deel) van het verhaal te verzinnen. Dat gaat zeker op voor de drie boeken die ik hier bespreek.
    Konijnentango is een prentenboek naar een idee van Daan Remmerts de Vries dat is uitgewerkt door het befaamde tekenaarsduo Ingrid & Dieter Schubert. De lezer maakt zelf uit aan welke kant hij het verhaal laat beginnen, dit boek heeft geen voor-of achterkant.
We zien twee konijnen, een met een stropdas en een met een parelketting. Ze ontmoeten elkaar bij de waterkant en dansen een gepassioneerde tango. Het bijzondere van het boek is dat we twee verhalen op de pagina zien en dat het toch een geheel is. De spiegeling in het water lijkt de konijnen altijd te volgen, hoe we het boek ook benaderen en toch zijn de verhalen niet helemaal hetzelfde.
    De tekeningen van de Schuberts zijn, zoals we van ze gewend zijn, innemend, grappig en prachtig van kleur. 
Konijntango is een boek dat de lezer op een prettige manier in zijn greep houdt door de inventieve manier waarop het is getekend. De tangodansende konijnen zijn vanuit alle invalshoeken een plezier om naar te kijken. Het is een boek waar je vrolijk van wordt. 

Konijnentango
Daan Remmerts de Vries en Ingrid & Dieter Schubert

Hoogland & Van Klaveren, 2017     € 14,50

Marije & Ronald Tolman maakten eerder twee succesvolle prentenboeken zonder woorden: De boomhut (dat een Gouden Penseel kreeg) en 
Het eiland. Hun nieuwe boek heeft als titel Het boek. Vader en dochter werkten volgens hetzelfde stramien: Ronald maakten etsen van de omgeving en Marije voegde daar getekende figuren aan toe. 
    Op de eerste pagina staat een olifant en hij kijkt met een blij gezicht naar een stroom boeken die zijn kant opkomt. Als hij er een te pakken heeft loopt hij al lezend door het boek. We zien de avonturen die de olifant beleeft. Hij bezoekt bijzondere plaatsen, zoals een onderwaterstad of een ijslandschap. We zien hem ook in een vrolijke uitbundige stad, badend in het geel en bevolkt met olifanten en enkele andere dieren. Dezelfde stad zien we later terug, maar nu is het stralende geel weg en lopen er voornamelijk zwarte panters rond. Die panters doken overigens al eerder op. Ze worden uiteindelijk verjaagd door een storm van boeken.
    Het boek staat vol prachtige sfeervolle tekeningen. De Tolmans werden geïnspireerd door de schoonheid van Argentinië dat ze gezamenlijk bezochten. De beelden presenteren niet een voor de hand liggend verhaal, de lezer kan er alle kanten mee op. Daarmee geeft het niet in een keer al zijn schoonheid prijs, het is echt een boek waarvoor je de tijd moet nemen. Hoe vaker je het bekijkt, des te mooier het wordt.

Het boek
Marije Tolman & Ronald Tolman

Querido, 2017     € 15,99

De Fransman Bernard Granger, die zijn boeken uitbrengt onder de naam Blexbolex, kreeg voor zijn boek Seizoenen in 2011 een Gouden Penseel. Ook zijn andere boeken werden goed ontvangen.
Onze vakantie is een zomers boek en heeft jaloezie als thema. 
    We zien een meisje spelen in en om de tuin tot ze geroepen wordt door een man. Ze gaan een logee ophalen die met de trein is aangekomen. Het is een kleine olifant, die als mens behandeld wordt. Het meisje vindt het zichtbaar niet leuk dat de olifant er is. Ze is niet aardig tegen hem en het dier loopt op een gegeven moment zelfs weg.
    Blexbolex werkt in dit boek in zijn bekende grafische stijl. Het geheel heeft een vintage-uitstraling, mede door de gedateerde kleding (overigens zien het meisje wel gamen). De rode draad van het verhaal is makkelijk te ontdekken, maar er zijn diverse scènes waarin de lezer zijn fantasie aan het werk moet zetten. We zien bijvoorbeeld een brand en kort daarop vertrekt het meisje met de nachttrein. De lezer mag bepalen of ze is weggelopen of staat te dromen bij het vuur. 
Onze vakantie is geen groot boek, maar geeft wel alle ruimte aan het bijzondere werk van Blexbolex, dat vooral opvalt door het mooie kleurgebruik. Zijn rijkdom aan beelden daagt de lezer uit verhalen te verzinnen. Het boek is heel geschikt om het thema jaloezie te bespreken omdat het de lezer veel ruimte geeft de gedachten van de personages zelf in te vullen.

Onze vakantie
Blexbolex 
Clavis, 2017     € 19,95