Lijst Home‎ > ‎

Boekjes voor de kleintjes

Geplaatst 19 mei 2014 01:52 door susan *   [ 19 mei 2014 01:53 bijgewerkt ]

Deskundigen zijn het erover eens dat je met voorlezen niet vroeg genoeg kunt beginnen. Voorlezen legt een stevige basis voor een goede taalontwikkeling. Maar wat zijn nu geschikte boekjes om met kleine kinderen te ´lezen´. Ik zet er een aantal op een rij.

Die is klein is een handzaam kartonnen boekje met foto´s van ´kleine dingen´. Iedere spread heeft een thema, bijvoorbeeld ´en lief´ (met foto´s van jonge dieren), ´en leuk´(met foto´s van speelgoed) of ´en jarig´ (met foto´s van onder andere taart, slingers en snoep). Het is een leuk boekje om samen te bekijken en de voorwerpen te benoemen. De foto´s van de diverse dieren en voorwerpen zullen de kinderen makkelijk herkennen. De indeling in categorieën is voor de jongsten nog te moeilijk, vooral abstracte begrippen zoals ´handig´en ´gezond´ zullen ze nog niet begrijpen. 

Die is klein 
Mirte Stut en Geurt van Donkelaar
Gottmer, 2014     € 9,95Dikkie Dik kent bijna iedereen van Sesamstraat. Naast de verhalenboeken die vanaf een jaar of drie voorgelezen kunnen worden is er ook een reeks kartonnen voorleesboekjes voor wat jongere kinderen. Dikkie Dik in het bos is heel geschikt voor de jongsten: de tekst is eenvoudig, zit vol met aantrekkelijke klanknabootsingen (´oehoe. oehoe`, ´ritsel-ritsel´), heeft een herhalende tekst (´Wie maakt dat geluid?´) en een aantrekkelijke vormgeving (er moet een flapje worden omgeslagen om te zien wie het geluid maakt). De tekst heeft naast het herhalende element woorden die de taalschat kunnen aanvullen (´De uil zit op wacht´, ´De specht maakt een gat in de stam van de boom´ en Dikkie Dik zit ´verstopt in een hol in het bos`) De illustraties ondersteunen de tekst. In al zijn eenvoud is dit echt een voorleespareltje.

Dikkie Dik in het bos
Jet Boeke

Gottmer, 2013     € 7,95

Kartonnen Boekjes met flapjes zijn sowieso toppers om samen te lezen met jonge kinderen. De spanning wat er nu weer te voorschijn komt houdt de aandacht vast en als het boekje bekend is, is er de vreugde dat het vertrouwde iedere keer weer achter het flapje te voorschijn komt. In het kartonnen boekje Rosalie Kleuren draait het om kleurbegrip. Overigens is het normaal dat kinderen kleuren pas rond hun vijfde jaar of nog later kunnen benoemen en het is ook de vraag of kinderen het benoemen van kleuren kunnen leren uit een boekje. Maar dat hoeft het leesplezier niet in de weg te zitten, zeker niet met dit boek.
Eend Rosalie kleedt zich aan: ze doet een blauwe strik in, een gele slip aan, gevolgd door een rode jurk, een oranje broek, groene laarzen en een paarse muts. En dan springt ze in de modder en is alles zwart. Het boekje is prachtig vormgegeven: de grote flappen laten het silhouet van Rosalie zien, in de passende kleur natuurlijk, en achter de flap zien we de vrolijke eend met het nieuwe kledingstuk aan. Ook dit boekje zal niet snel vervelen.

Rosalie kleuren
Brigitte Minne (tekst) en An Candaele (ill)

De Eenhoorn, 2014     € 11,95

Tot slot kan Gonnie en haar vriendjes niet ontbreken in dit overzicht. Al tien jaar staat Gonnie garant voor veel voorlees- en kijkplezier. In het kader van het jubileum is er een mooi groot flapjesboek uitgekomen: Gonnie & vriendjes in ganzenpas.
Op de eerste bladzijde wordt Gonnie aan de lezers voorgesteld:`Dit is Gonnie. Gonnie is een klein, geel gansje met knalrode lievelingslaarsjes. Waar woont Gonnie?´. Op de bladzijde ernaast zien we drie mogelijkheden en wie goed kijkt ziet bij nummer drie de rode laarsjes staan. Gauw de flapjes omslaan om te zien wie waar woont. Vervolgens maken we kennis met de vrienden van Gonnie: Gijsje, Bo, Teun en nog vele anderen. Met Gijsje gaat Gonnie ´omhoog´ en ´omlaag, ergens ´onderdoor´ en ´overheen´. Met behulp van de tekeningen, die weer deels achter flapjes zitten, kan de lezer zien wat de gansjes doen. Gonnie en haar vriendjes in ganzenpas is een speels boek waarmee desgewenst van alles geoefend kan worden: kleurbegrip, tellen, voorzetsels, weertypes en dierengeluiden. Het boek is mooi uitgegeven: groot formaat, 42 flapjes en aantrekkelijk geprijsd.

Gonnie & vriendjes in ganzenpas
Olivier Dunrea 
Gottmer, 2014     € 12,92