Lijst Home‎ > ‎

Boelies kerstplan - Mathilde Stein

Geplaatst 10 dec. 2012 02:10 door susan *

Sinds varkentje Boelie verhuisd is naar een stalletje in het bos komt de kerstman niet meer langs met zijn cadeautjes. Boelie verzint daarom een ambitieus kerstplan waar hij weken aan werkt. Dít jaar zal de kerstman zijn stalletjes zeker weten te vinden. De wens komt uit, maar wel heel anders dan Boelie bedoeld had: de kerstman stort met slee, rendieren en cadeautjes neer, pal voor Boelies deur. 

In Boelies kerstplan gebruikt Mathilde Stein beproefde manieren om de aandacht van de lezers vast te houden. Ze maakt de lezer direct nieuwsgierig door met een tevreden Boelie te beginnen:´Wat er verder ook gebeurt - dit jaar kán de Kerstman me niet vergeten´. Dan laat ze zijn treurige verleden zien. Boelie bereidt zich al twee jaar vergeefs voor op de komst van de Kerstman,´maar nergens was ook maar het kleinste pakje te vinden´.
Als de Kerstman neerstort ziet de lezer aan Boelie dat hij zich schuldig voelt over het ongeluk, maar pas veel later wordt duidelijk waarom. Natuurlijk loopt alles goed af. 
Niet alleen de opbouw van het verhaal is levendig, ook het woordgebruik:´Hij holde en draafde en was overal tegelijk. Hier, chocolademelk voor de rendieren. Daar, een schuimbad voor de Kerstman, en een kus voor de bult op zijn hoofd´. 

De illustraties zijn van Chuck Groenink, die ook Steins prentenboek Beste Bregje Boentjes illustreerde. Zijn kleurgebruik is zacht, bijna pastel, maar de besneeuwde bossen en het warme licht in Boelies huis geven het boek toch een echte kerstsfeer. Groenink maakt prettige overzichtelijke illustraties met leuke en verrassende details: een beteuterd kijkend rendier met de muts van de Kerstman in de bek of een eekhoorn met een wintermuts op. Boelie is getekend als een mooi roze varkentje, die alleen een muts en sjaal draagt als hij in de sneeuw is. Het samenspel tussen tekst en illustraties is mooi, ze vullen elkaar goed aan.

Boelies kerstplan is een fijn prentenboek voor de kerstperiode met zijn sfeervolle tekeningen en de aandoenlijke Boelie die niet vergeten wil worden.

Boelies kerstplan
Mathilde Stein (tekst) en Chuck Groenink (ill) 

Lemniscaat, 2012     € 14,95