Lijst Home‎ > ‎

Boer Boris wil geen feest! - Ted van Lieshout

Geplaatst 3 okt. 2014 14:34 door susan *   [ 3 okt. 2014 14:34 bijgewerkt ]

In de grote stapel boeken die mee liften op het thema van de Kinderboekenweek is er een met een tegendraadse titel: Boer Boris wil geen feest! Het is het vierde prentenboek over Boer Boris, de kleine boer die te midden van zijn dieren en machines op een boerderij woont samen met zijn zusje Sam en zijn broertje Berend.
Sam en Berend zien genoeg aanleidingen om een feestje te vieren: de geboorte van een nieuw worteltje, de geboorte van nieuwe lammetjes of de geboorte van nieuwe varkens bijvoorbeeld. Maar Boer Boris vindt dat onzin:´dat is geen reden voor een feest. Er zijn al honderdduizend keer biggetjes geweest´. Boer Boris vindt het zelfs niet nodig om de verjaardag van neef Niels te vieren, die is tenslotte ook al vijf keer jarig geweest.
Is het dan een prentenboek zonder een feestje? Natuurlijk niet. De postbode brengt een pakje met een unieke inhoud: ´O, het is zonneklaar:/ er is in nog geen honderd jaar/zo´n goed, zo´n fijn, zo´n wonderbaar/zo´n fabelachtig exemplaar/geweest als deze hakselaar!´.

Ted van Lieshout rijmt het hele verhaal weer kostelijk aan elkaar. De kleuters zullen smullen van de herhalingen, de voorlezer zal genieten van de kleine variaties die Van Lieshout in die herhalingen aanbrengt.
En dan zijn er weer die heerlijke tekeningen van Philip Hopman. Het wordt echt tijd dat hij eens een mooie prijs voor zijn werk krijgt. De boerderij is op en (over) de top Hollands: tulpen in de voortuin, Sam in Volendamse dracht, melkbussen op het erf, kieviten in het polder en neef Niels heeft op school zijn feestmuts al van de juf gekregen. Hopman kiest verschillende perspectieven en dat houdt de illustraties levendig. Het ´pakje´ uit de tekst is natuurlijk enorm en dat laat Hopman overtuigend zien, evenals de feestvreugde: de hakselaar wordt ingezet als confettimachine en de varkens gaan daar in polonaise achteraan. Hopman houdt rekening met wat kleuters graag zien in een prentenboek: er kan op iedere bladzijde gezocht worden naar een muis en als er in de tekst sprake is van eenentwintig kuikens, dan zijn er ook eenentwintig kuikens getekend.
Boer Boris wil geen feest is een van de leukste feestboeken van deze Kinderboekenweek .

Boer Boris wil geen feest! 
Ted van Lieshout (tekst) en Philip Hopman (ill)


Gottmer, 2014     € 12,95

Andere boeken van Boer Boris op kinderboekenpraatjes:
Boer Boris