Lijst Home‎ > ‎

Bosch - Thé Tjong-Khing

Geplaatst 16 feb. 2016 14:23 door susan *   [ 28 feb. 2016 04:50 bijgewerkt ]

Ter ere van het Jeroen Boschjaar verschijnen er diverse kinderboeken rond het werk van de beroemde schilder uit 's-Hertogenbosch. Ook Thé Tjong Khing werd gevraagd met dit thema aan de slag te gaan. Hij vond het een interessante klus en een uitdaging. Het werk van Jeroen Bosch, die ook wel ´de hofschilder van de hel´ wordt genoemd, kent heftige beelden. Thé sprak met zijn uitgever af het niet al te eng te maken en ook geen blote mensen af te beelden.
Thé verdiepte zich in de beeldtaal van Bosch en haalde diverse figuren uit de context van Bosch´ werk en maakte ze tot personages in zijn eigen beeldverhaal. Ook voor de achtergronden gebruikte hij details uit de schilderijen van Bosch.
Het kijkboek Bosch Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal... is opgezet volgens een bekend stramien in Thé´s boeken: in een tekstloos prentenboek op groot formaat volgt de kijker een achtervolging en alles wat daar omheen gebeurt.
Dit avontuur begint bij het jongetje Jeroen die met zijn rugzak, zijn gele pet en zijn bal in een netje van een rots kukelt en in een wereld terecht komt die bevolkt is met dieren, mensen en engelen afkomstig uit de schilderijen van Jeroen Bosch. Zoals altijd in de kijkboeken van Thé geeft het beeldverhaal de belevenissen van Jeroen niet makkelijk prijs. De kijker moet goed opletten hoe het verhaal zich ontwikkelt en hoe beter hij kijkt des te meer hij ontdekt.
Het hoofdverhaal draait natuurlijk om Jeroen die bij zijn val de rugzak, de bal en zijn pet kwijtraakt. De bal komt in het bezit van diverse vogels en vliegt zo door het hele boek, de rugzak weet Jeroen terug te veroveren op een vreemd wezen, maar voor hij zijn pet terug heeft moet hij eerst afrekenen met een geduchte tegenstander: een draakachtige heks. Bijna lijkt zij aan het kortste eind te trekken als Jeroen gevangen wordt gezet in de boomman (bekend uit Bosch´ schilderij De tuin der lusten) en de wereld letterlijk zwart kleurt. Maar Jeroen ontsnapt en bevrijdt daarbij ook andere kinderen. De kijker snapt dan eindelijk waarom er eerder in het boek treurende volwassenen te zien waren. Er volgt nog een heftige strijd alvorens de heks kan worden afgevoerd. De kijker mag zelf invullen wat haar lot zal zijn.

De ontmoeting tussen Jeroen Bosch en Thé Tjong-Khing is interessant. De composities van Thé zijn veel rustiger dan bij Bosch en erg mooi. Hij laat bijvoorbeeld op een fraaie manier een weg om een berg slingeren of brengt vaart in een tekening door de actie plaats te laten vinden op een aflopende weg. Toch is er, net als in de schilderijen van Jeroen Bosch, heel veel te zien. Daarbij draait het bij Thé vooral om de interactie. De kijker ziet de figuren in een bepaalde situatie op de ene bladzijde en op de volgende illustratie is er iets veranderd. Het is aan de kijker om in te vullen wat er gebeurd is. Zo zien we bijvoorbeeld een engel huilend bij een paar veren. Pas bladzijden later wordt duidelijk dat zijn kind ontvoerd is. Of we zien een reuzenaardbei die wordt aangesneden met een enorm mes terwijl een groepje wonderlijke wezens toekijkt. Tien bladzijden verder zien we in een hoekje van de tekening een deel van het mes weer opduiken, de figuur die het mes hanteerde zit ernaast met een dikke buik. Weer een bladzijde verder zien we ook de toeschouwers die duidelijk hebben bijgedragen aan wegwerken van de enorme aardbei. Ondertussen loopt het hoofdverhaal gewoon door. Dit verhaal is makkelijker te volgen omdat er op iedere bladzijde iets gebeurt dat het verhaal verder brengt.

Bosch Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en zijn bal... is het zoveelste hoogtepunt in Thé´s werk en een mooie ode aan de schilderijen van Jeroen Bosch.

Bosch
Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal...
Thé Tjong-Khing


Leopold, 2015     € 17,50 

In februari 2016 werd Thé Tjong-Khing genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. De jury schreef over het boek:´Een beeld is niet zomaar een beeld, elk verhaal roept een nieuw verhaal op, onder elke betekenislaag schuilt een volgende. Dat hebben de verhalenverteller van vandaag en de vijftiende-eeuwse schilder gemeen. Hun wereld is onvoorstelbaar rijk en laat zich slechts mondjesmaat ontdekken.´

Andere boeken van Thé Tjong-Khing op kinderboekenpraatjes:
Van wie is die hoed
Kunst met taart