Lijst Home‎ > ‎

Botje - Janneke Schotveld

Geplaatst 2 feb. 2015 01:49 door susan *   [ 2 feb. 2015 01:50 bijgewerkt ]

If you want your children to be intelligent, read them fairy tales. If you want them to be more intelligent, read them more fairy tales
.

Met deze uitspraak van Albert Einstein opent Janneke Schotveld haar veertiende boek Botje. Het is dan ook geen toeval dat de maker van de hoofdpersoon (de levende robot Botje) Appie Eensteen heet en erg lijkt op de beroemde wetenschapper. Appie stuurt zijn bijzondere robot naar Bibi die op het jeugdjournaal te zien was als winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijd. Hij vertrouwt erop dat Bibi goed voor Botje zal zorgen en haar weet te verbergen voor een Rus die de robot uit elkaar wil halen. Het valt echter niet mee om Botje verborgen te houden, want de levende robot gaat graag haar eigen gang.
Bibi´s vader, eigenaar van een wolwinkel, schenkt weinig aandacht aan Botje, hij heeft het  te druk met het breien van mutsen voor het olympisch snowboardteam. Beste vriend Midas kunnen Bibi en Botje wel vertrouwen, maar als pestkop Jesse in aanraking komt met Botjes woede en Botje ook nog te zien is op een veelbezochte facebookpagina wordt het een zware taak om haar verborgen te houden.

Botje heeft alles wat een fijn verhaal nodig heeft: spanning, leuke personages en humor. Zodra de lezer doorheeft welk gevaar Botje loopt wordt direct de spanning opgevoerd. Verschillende keren komt Botje goed weg, maar dan gaat het helemaal mis. Alle hoop lijkt vergeefs maar (natuurlijk) loopt het toch goed af. Heerlijk!
Bibi heeft een moeder die op reis is´om dieren te ontdekken die nog niet ontdekt zijn´ en een vader die een wolwinkel heeft. Breien is haar vaders lust en leven. Hij draagt altijd een zelfgebreide muts die passend is voor de gelegenheid. Op school wordt Bibi uitgelachen en gepest omdat ze haar vader raar vinden. Maar Bibi houdt veel van haar vader die ´vanbuiten wel een groot mens is, maar vanbinnen niet.´ Natuurlijk mist ze haar moeder, maar Bibi is niet zielig.
Schotveld is een vlotte verteller. Haar verhaal staat vol met kleine grapjes die kinderen aanspreken, zoals namen die bij een karakter passen (mevrouw Zemelaar) of de logica van Botje die vraagt of Bibi haar oren niet wat harder kan zetten en verbijsterd reageert als blijkt dat mensen twee makers hebben en dan nog zo weinig geheugen. En als Botje schrikt, dan schrikt ze zich´de scheve schroefjes´.
Wie Janneke Schotveld zegt, zegt tevens Annet Schaap. Ook in dit boek werken ze weer samen. Schaap laat de kleine robot is allerlei acties zien en geeft haar een keur aan emotionele uitdrukkingen mee. Het is leuk om de mutsen die Schotveld heeft bedacht in de illustraties terug te zien, van een muts in de vorm van een boek tot een feestelijke taartmuts. Het is ook verfrissend eens een kind met een Aziatisch uiterlijk op een illustratie tegen te komen, Bibi´s beste vriend heeft namelijk een Chinese vader.
Albert Einstein kan tevreden zijn over Schotvelds bijdragen aan de intelligentie van onze kinderen, want veel kinderen zullen het fantasierijke verhaal met plezier lezen.

Botje
Janneke Schotveld (tekst) en Annet Schaap (ill)


Van Holkema & Warendorf, 2015     €13,99

Wie net als Bibi graag een wollen Botje wil hebben kan aan de slag met een breipakket van wolwinkel Trollenwol, klik hier voor meer informatie