Lijst Home‎ > ‎

Bout en Moertje

Geplaatst 9 jan. 2011 07:44 door susan *
Bout en Moertje, een ezel en een muis, zijn de hoofdpersonen in dit prentenboek van Nicole de Cock. Ze zijn om op te vreten, zo schattig. Iedere ezelliefhebber moet dit boek gewoon hebben. Maar is het ook een leuk prentenboek voor kinderen?

Ezel Bout en muis Moertje zijn ‘echte vrienden en doen alles voor elkaar’. Het is duidelijk dat geen moeite teveel is voor Moertje. Hij bedenkt spelletjes, poetst de tanden van Bout, brengt hem eten, wast zijn oren, leest voor en doet nog veel meer ‘want echte vrienden doen alles voor elkaar’ . De vraag dringt zich steeds meer op wat Bout dan voor Moertje doet. Deze vraag wordt op de allerlaatste bladzijden beantwoord als we Moertje in het oor van Bout zien slapen.

Het boek wordt op de achterkant aangeprezen als ‘een prachtig beeldverhaal over een ontroerende vriendschap waarbij niet alles op een goudschaaltje hoeft te worden gewogen’. Dat lijkt me nogal een understatement, de balans is behoorlijk zoek binnen de vriendschap en leg dat maar eens uit aan een kleuter. Dat valt met name niet mee omdat de spanning wat Bout dan voor Moertje doet hoog oploopt, bladzijden lang zien we Moertje aan het werk om dan uiteindelijk bij Bouts bijdrage aan de vriendschap toe te komen: Moertje mag slapen in het oor van Bout. Helaas is de illustratie hierbij geen eenvoudige voor een jong kind, we zien Moertje weliswaar heerlijk slapen in een mooi holletje, maar hoe snel herkent een kind daarin het ezelsoor? Het oor is namelijk los afgebeeld en niet aan de kop van de ezel. Het is jammer als de clou van het verhaal uitleg nodig heeft.

De kostelijke tekeningen wegen voor mij niet op tegen de onbalans in het boek, jammer.

Bout en Moertje
Nicole de Cock

Gottmer, 2009  € 13,95