Lijst Home‎ > ‎

Broederband/ De outsiders - John Flanagan

Geplaatst 30 mrt. 2013 07:48 door susan *

John Flanagan begon met schrijven om zijn twaalfjarige zoon aan het lezen te krijgen. Hij wilde laten zien hoe leuk lezen is en hij wilde laten zien dat helden niet altijd groot en sterk hoeven te zijn. Het leidde tot de (tot nu toe) elfdelige serie De Grijze Jager die wereldwijd een groot succes werd. 
In 2012 verscheen het eerste deel van een nieuwe serie: Broederband. De titel van het eerste deel is De Outsiders. 

Flanagan blijft zijn fictieve wereld trouw en neemt de lezer mee naar het koude Skandia, het land waar grijze jager Halt ook enige tijd verbleef. In Skandia worden jaarlijks alle zestienjarige jongens voorbereid op hun toekomstig krijgerschap. Tijdens de training, die drie maanden duurt, worden de jongens verdeelt over zogenaamde Broederbanden die de strijd met elkaar aangaan in diverse disciplines. 
Hal Mikkelson is een van de deelnemers. Hij is een creatieve, slimme jongen en een buitenstaander. Zijn vader was weliswaar een grote krijger, die eervol tijdens de strijd sneuvelde, maar zijn moeder is een vrij gekochte slavin, een Aruleense. Hal wordt gekozen tot leider van zijn Broederband, De Reigers, die bestaat uit een bijeengeraapt groepje jongens die de andere twee Broederbanden niet wilden hebben. Met slimheid, moed, doorzettingsvermogen en wat geluk blijken de Reigers geduchte tegenstanders. 

Flanagan is een schrijver die de tijd neemt iets te vertellen. Zelfs binnen een bloedspannende scène kan hij even pas op de plaats maken om iets te zeggen over bijvoorbeeld de kleding. Maar saai wordt het nooit. Flanagan weet de lezer moeiteloos zijn wereld in te trekken, die weliswaar aan zijn fantasie is ontsprongen, maar toch herkenbaar is. In dit verhaal doemen beelden op van vikingschepen, houten Scandinavische huizen en een oefenveldje tussen besneeuwde bergtoppen.
De Broederbandwereld is vooral een mannenwereld. Het draait in het verhaal om vriendschap, loyaliteit, kracht, concurrentie en humor. Vrouwen spelen slechts een bescheiden rol. Moeders zijn om van te houden en het mooiste meisje wordt voorzichtig bekeken; zij is een belofte voor de toekomst. 
Flanagans personages zijn vertrouwd: de held, de beste vriend, de dikke langzame jongen, de vijand en de grote leider. Maar ze zijn niet eendimensionaal: helden kennen zwakke momenten en maken fouten, vijanden blijken soms vrienden.
De outsiders eindigt met een geweldige cliffhanger als Hal en zijn vrienden hals over kop uitzeilen om hun eer te redden. Deel twee is inmiddels verschenen: De indringers. Het verhaal wordt hierin direct  opgepakt en houdt de lezer weer moeiteloos ruim 400 pagina´s in zijn ban. 

John Flanagan heeft zijn punt gemaakt: een spannend verhaal met hier en daar een lekkere knokpartij, een verhaal met jonge helden die het soms ook niet weten maar uiteindelijk altijd winnen, is heel fijn om te lezen. Ook voor meisjes.

Broederband De outsiders
Deel 1 in de serie Broederband 

John Flanagan 

Gottmer, 2012     € 16,95