Lijst Home‎ > ‎

Bruno wordt een superheld - Håkon Øvreås

Geplaatst 15 dec. 2014 02:49 door susan *   [ 25 jun. 2015 05:52 bijgewerkt ]

Het leven van Bruno wordt door elkaar geschud, al lijkt alles gewoon door te gaan. Zijn opa overlijdt en dat betekent de hele dag bij tante Linna blijven, een bezoek van een zacht sprekende begrafenisondernemer, een kerkdienst, een begrafenis en afscheid nemen van opa. Maar er gebeurt meer in 
Bruno´s leven, hij en zijn vriend Arthur worden gepest door drie grote jongens, waaronder de zoon van de dominee. Bruno en zijn vriend Arthur kunnen niet verhinderen dat hun hut gesloopt wordt.
Maar dan ontdekt Bruno de superheld in zichzelf: Bruino. Hij neemt wraak door midden in de nacht de fiets van een van de jongens bruin te verven. Al snel blijken er meer superhelden in het dorp te wonen, samen met Zwarthur en Blouise worden zij de ´Hoeders van de huttenwet´. Ondertussen is de dominee vastbesloten erachter te komen wie de stiekeme fietsenververs zijn en bijna wordt Bruino ontmaskerd op de begrafenis van Bruno´s opa.
Als de superhelden ´s avonds opnieuw op pad gaan loopt alles anders dan verwacht.

Bruno wordt een superheld van de Noorse schrijver Håkon Øvreås is een bijzonder verhaal. Twee grote gebeurtenissen in Bruno´s leven worden op een bijzondere wijze met elkaar verbonden. Bruno lijkt vooral bezig met de jongens die hem belagen, maar opa is altijd dichtbij. Letterlijk zelfs, want opa zit ´s nachts op een grote steen, daar waar het pad ophoudt en overgaat in de weg. Hij praat met Bruno en geeft hem een bijzonder cadeau. Ook is opa dichtbij in het horloge dat Bruno erfde,´elke keer als het tikt is dat mijn hart dat slaat, en dan fluister ik tegen je dat alles heus wel goed zal gaan.´ Øvreås vermengt zo op een bijzondere wijze het afscheid van opa met een spannend wensvervullend verhaal. Hij beschrijft het avontuur in prachtige zinnen en mooie dialogen die het verhaal een bijzondere sfeer geven. De illustraties van Øyvind Torseter versterken dat. Ze zijn ogenschijnlijk eenvoudig getekend en laten de beschreven gebeurtenissen zien. Maar het uitgekiende kleurgebruik voegt veel toe: het goudgeel, de kleur van opa´s horloge dat ineens de auto kan vullen, het blauw van Blouise dat opa omhuld of het sombere grijs tijdens de begrafenis.
Bruno wordt een superheld werd afgelopen jaar uitgeroepen tot het beste Scandinavische kinderboek van het jaar.

Bruno wordt een superheld
Håkon Øvreås (tekst), vertaald door Edward van de Vendel & Øyvind Torseter (ill)


Querido, 2014      € 14,99

Bruno wordt een superheld kreeg in 2015 een Zilveren Griffel. Uit het juryrapport:´Håkon Øvreås schildert met een fijn penseeltje een tafereel dat recht het hart binnenkomt om het voor altijd te veroveren. Ondanks de zware thema´s houdt hij het licht en vrolijk.´