Lijst Home‎ > ‎

Bunkerdagboek - Kevin Brooks

Geplaatst 4 apr. 2014 03:35 door susan *   [ 22 mei 2015 05:28 bijgewerkt ]

Linus, 16 jaar, is de eerste die in de ondergrondse bunker zonder ramen en zonder uitgang terecht komt. Hij is in een auto gelokt, verdoofd en bijgekomen in de bunker. Zes kamers heeft de bunker, een keuken en een badkamer. Iedere kamer heeft een bed, een nachtkastje met daarin een bijbel, een notitieboekje, een pen en de sleutel van het kastje. Om acht uur´s ochtends gaan de lichten aan en om middernacht gaan ze uit. Iedere dag komt er om negen uur een lift naar beneden. De lift brengt, met tussenposen, vijf andere mensen in de bunker: de negenjarige Jenny, de drugsverslaafde Fred, Anja een dame die iets doet in vastgoed, management-consultant William Bird en de oude filosoof Russell.
De mensen in de bunker zijn overgeleverd aan de nukken van hun ontvoerder, die door middel van camera´s alles wat zich in de bunker afspeelt kan zien. De ontvoerder is onvoorspelbaar en beloont en straft naar believen.

De verteller van het verhaal is Linus. Hij beschrijft in het notitieboekje wat er gebeurt en wat hem bezig houdt, al weet hij niet welk doel het schrijven dient. Linus is een rustige verteller, hij observeert en analyseert en natuurlijk is hij af en toe de wanhoop nabij. Via hem kijken we naar zijn medegevangenen: Jenny is een pienter kind waarover Linus zich ontfermt, Fred is een nuchtere man, een overlever ondanks zijn drugsverslaving, Anja vervalt al snel van´zelfverzekerde vrouw die gewend is altijd haar zin te krijgen´ in een verongelijkt slachtoffer, Bird probeert het aan te pakken zoals hij gewend is en belegt een ´bewonersvergadering´ waarin hij nog eens benadrukt dat hij een persoon is die wat bereikt heeft in het leven. Maar al snel wordt hij ontmaskerd als een kleinzielige loser. Russell (zwart, homo en ziek) is voor Linus een grote steun die met zijn rustige wijsheid een rots in de branding is. Linus vergelijkt de ontvoerder met iemand die naar believen port in de mierenhoop en dan kijkt wat er gebeurt; hij is onvoorspelbaar, speelt wrede spelletjes en de dood ligt altijd op de loer.
Het is een beklemmend verhaal om te lezen. Het wrede experiment wordt door Brooks zo geloofwaardig gepresenteerd dat het verhaal je bij de strot pakt en niet meer loslaat. De lezer, die niet meer weet dan de ontvoerden, kan alleen maar meekijken naar de aftakeling en het uiteindelijke bittere einde.
Je kunt je afvragen of Brooks een boodschap heeft met dit verhaal. Het is opvallend dat de mensen die succesvol zijn in het normale leven in de bunker niet om kunnen gaan met de nieuwe situatie, behalve Russell die het naderende einde lijkt te aanvaarden. Bunkerdagboek is een fascinerend boek. Het is meeslepend geschreven en houdt de lezer in de ban. Het verhaal roept vragen op geeft geen antwoorden. Prachtige literatuur dus.

Bunkerdagboek
Kevin Brooks


De Harmonie, 2014     € 17,50Andere boeken van Kevin Brooks op kinderboekenpraatjes:
Naked
iBoy
Dood aan God
Bedreigd