Lijst Home‎ > ‎

Buurman leest een boek - Koen Van Biesen

Geplaatst 25 jan. 2013 03:45 door susan *   [ 4 mrt. 2013 01:03 bijgewerkt ]

´Sssst! Stil. Buurman leest. Buurman leest een boek.´ Je ziet Buurman zitten op een kruk, benen over elkaar, boek in de hand. Zijn jas hangt aan een haakje, een hond ligt aan zijn voeten. Maar wat zien we daar, op de linker bladzijde? ´Boing boing. Meisje speelt. Meisje speelt een spel´. Meisje stuitert met een bal. Ze is in haar kamer waar verschillende spullen staan, waaronder een grote spiegel, balletschoenen, bokshandschoenen, een muziekstandaard en een grote trom. Met al die voorwerpen zal Meisje de rust van Buurman verstoren tot Buurman besluit het probleem voor eens en voor altijd op te lossen. Ondertussen heeft ook de hond een probleem, een probleem dat uiteindelijk voor de grootste geluidsoverlast zal zorgen. 


Buurman leest een boek is een repeteerverhaal dat met veel plezier kan worden voorgelezen. Iedere keer lijkt het weer rustig te worden en kan Buurman verder lezen tot meisje een nieuwe activiteit start die de rust weer verstoort. Koen van Biesen laat het in zijn illustraties allemaal zien: Buurman, wat ouderwets gekleed, zijn lange hond met grote hangoren en Meisje met haar rode jurkje, witte sokjes en een vlinder in het haar. De eenvoudig ogende tekeningen laten met behulp van technieken uit de stripwereld veel beweging en emotie zien en zijn erg grappig. Als Buurman op de deur bonkt heeft hij wel vijf armen nodig en als meisje op de grote trom slaat vliegt zelfs het patroon van Buurmans trui. Ook aan de kant van Meisje is veel te zien. Alle voorwerpen uit haar kamer worden in het verhaal gebruikt. 

Koen Van Biesen houdt van tekenen en verhalen schrijven én hij houdt van componeren. Zelf zegt hij dat dit drie keer hetzelfde is:´woorden kunnen helrood, vaalgeel, of hemelblauw zijn. Klanken kunnen bijna onhoorbaar fluisteren of woedend roepen.´ Hoe dit verhaal klinkt laat hij horen op de bijgevoegde vertel-cd waarop acteur Warre Borgmans het verhaal vertelt omlijst door muziek, gecomponeerd door Van Biesen. Het verhaal is wat uitgebreider en natuurlijk zijn de geluiden te horen die Meisje maakt. De muziek is jazzy en past helemaal bij de sfeer van het verhaal. 

Buurman leest een boek is een van de leukste prentenboeken die ik het afgelopen jaar onder ogen kreeg. En die cd: een feestje! 

Buurman leest een boek
Koen Van Biesen 

De Eenhoorn, 2012     € 15,95