Lijst Home‎ > ‎

Camping Zeevos - Hilde Vandermeeren

Geplaatst 25 aug. 2013 05:52 door susan *   [ 25 aug. 2013 05:52 bijgewerkt ]

In Camping Zeevos vertelt de Vlaamse Hilde Vandermeeren over een aantal moeilijke dagen uit het leven van de tienjarige Will en zijn vierjarige broertje Harry. De jongens wonen met hun moeder in een caravan op een camping. Eigenlijk mogen zij, en nog een aantal andere mensen, daar niet wonen, maar de gemeente knijpt een oogje dicht. Sommige van de vaste bewoners zijn aardig, anderen niet. Als mijnheer Richard plotseling overlijdt treurt er niemand. Maar zijn overlijden brengt wel onrust: Mijnheer Richard zou vlak voor zijn dood een prijs in de lotto hebben gewonnen en niemand kan het winnende loterijbriefje vinden. 

Will heeft echter iets anders aan zijn hoofd: zijn ´op-en-neer-mama´ is verdwenen. Op sommige dagen denkt zijn mama dat ze alles kan en ´vliegt ze zo hoog dat ze de hemel ziet´. Op andere dagen stort ze ´zomaar´ naar beneden en huilt dan dagen achtereen. Will is bang dat hij en zijn broertje ´weggehaald´worden als iemand erachter komt dat zijn moeder weg is. Hij besluit daarom niemand iets te vertellen en zelf zijn moeder te gaan zoeken. 

Hilde Vandermeeren verstaat de kunst mooi te schrijven en daarbij haar beoogde publiek, kinderen vanaf een jaar of negen, niet uit het oog te verliezen. Ze gebruikt daarvoor beproefde literaire middelen. Zo begint ze haar boek met een goed geplaatste tegenstelling die direct de toon zet:´ De dag dat mijn moeder verdween, was dezelfde dag dat mijnheer Richard de lotto won (en daarna het loodje legde)´. Vandermeeren schetst haar kleurrijke karakters met weinig woorden en slaagt erin de stem van de verteller, de tienjarige Will, daarin door te laten klinken: ´Malika komt uit Afrika, ze is een jaartje ouder dan ik en driedubbel zo slim. Haar papa zegt dat ze bij haar geboorte een encyclopedinges heeft ingeslikt´. Ook haar beeldspraken zijn mooi en origineel. Zo schrijft ze over de knalgele koffer die mama op een van haar ´vliegdagen´ koopt als ze even vergeten is dat op reis gaan geld kost. Hoopvol blijft de koffer nog een paar dagen in de kamer staan´als een zon die niet wilde ondergaan´. 
De lezer leeft met Will mee, die niet voor het eerst met een plotseling verdwenen ouder te maken krijgt. Zijn vader was ook opeens weg en liet alleen een scheepje in een fles achter en de raad nooit iemand te vertrouwen.
Vandermeeren schetst in Camping Zeevos de onderkant van de samenleving waar allerlei problemen samenkomen. Toch blijft de toon van het verhaal licht en gelukkig loopt het goed af met Will, Harry en hun mama.

Camping Zeevos kreeg van de griffeljury 2013 een eervolle vermelding (een Vlag en Wimpel); dat had van wat mij betreft wel een Griffel mogen zijn.

Camping Zeevos
Hilde Vandermeeren (tekst) en Harmen van Straaten (ill) 

Davidsfonds, 2012     € 15,95