Lijst Home‎ > ‎

Charlie en ik - Mark Lowery

Geplaatst 22 mrt. 2018 05:28 door susan *   [ 22 mrt. 2018 05:33 bijgewerkt ]

Dertienjarige Martin is al vroeg op weg naar het treinstation in Preston. Hij is samen met zijn drie jaar jongere broertje Charlie weggelopen. Hij heeft een verrassing voor Charlie, ze gaan St. Bernard in Cornwall. Vorig jaar waren ze daar op vakantie en volgens Charlie is het de beste plek op de wereld omdat je daar een wilde dolfijn in de haven kunt zien zwemmen. Het is een lange reis, 596 kilometer.
    Charlie is ‘anders dan gewone kinderen’. Martin omschrijft hem als volgt: ‘Lui oog, groot hoofd, snurkt als een nijlpaard, is vaak ziek, vindt de gekste dingen lekker, heeft een slecht geheugen, is altijd buiten adem omdat hij astmatisch is, slungelig, ondeugend, kan weinig zelf, is niet in staat zich meer dan twee tellen ergens op te concentreren, heeft een binnenstebuitenbrein en geen enkel besef van gevaar.’ Geen makkelijke reisgenoot dus, maar Charlie is Martins ‘beste maatje van de wereld’.
    Als dertienjarige wegloper is het geen eenvoudige reis. Dat begint al met de kosten. Er is slechts geld voor een kaartje, dus moet Charlie ongezien meereizen. Voortdurend is er de kans op ontdekking. Martin is nogal slordig geweest en heeft thuis sporen laten slingeren die zijn plannen kunnen verraden. Er wordt dan ook al snel naar hem en zijn broertje uitgekeken in de trein. Gelukkig krijgt Martin hulp van een kwaad kijkend meisje met een opvallend uiterlijk. Ook het Kwade Meisje heeft haar verhaal dat ze stukje bij beetje prijs geeft.

Charlie en ik is het zevende boek van de Britse schrijver Mark Lowery en het eerste dat in het Nederlands vertaald is. Lowery, parttime onderwijzer, heeft een knap boek geschreven. De lezer voelt al snel dat er iets niet helemaal pluis is, zonder daar precies de vinger op te kunnen leggen.     Er zijn twee verhaallijnen. De eerste concentreert zich rond de spanning of Martin en Charlie het reisdoel gaan halen. De tweede verhaallijn, die voornamelijk in flashbacks verteld wordt, draait om de vraag waarom Martin deze reis onderneemt.
    Het is een lange reis en dat wordt onder andere duidelijk door de hoofdstukindeling. Elk hoofdstuk opent met een titelblad waarop vertrek- en eindpunt staan, het aantal afgelegde kilometers en de manier waarop er gereisd is. De reis verloopt natuurlijk niet zonder moeilijkheden. Martin raakt zelfs zijn rugzak en zijn broertje kwijt. Overigens bestaat het plaatsje St. Bernard in Cornwall niet, de schrijver verzon deze naam, die verwijst naar de beschermheilige van dolfijnen en walvissen.
    De lezer leert Martin, de verteller van het verhaal, het beste kennen. Hij is een tobber die zijn gevoelens in gedichten probeert te vangen. Martin voelt zich verantwoordelijk voor zijn broertje. Charlie is duidelijk anders dan de meeste jongens, maar een voorgedrukt etiket voor zijn gedragingen bestaat er niet. Het is duidelijk dat de broers een sterke band met elkaar hebben. Uiteindelijk komen de twee verhaallijnen samen in een emotionele en ontroerende apotheose.

Charlie en ik is een spannend en emotioneel boek over lef hebben, houden van en verlies. Het broeiende plot, waar de lezer lange tijd niet de vinger achter kan krijgen, maakt het boek tot een leeservaring die je niet snel vergeet. Een mooi boek.

Charlie en ik
Mark Lowery, vertaald door Sandra C. Hessels


Van Goor, 2018     € 15,99