Lijst Home‎ > ‎

Chitty Chitty Beng Beng vliegt weer - Frank Cottrell Boyce

Geplaatst 2 jul. 2012 03:11 door susan *   [ 2 jul. 2012 03:28 bijgewerkt ]
In 1964 verscheen het boek Chitty Chitty Bang Bang van Ian Fleming, de  schrijver van de James Bondboeken. Fleming schreef één kinderboek dat is gebaseerd op verhalen die hij zijn zoon vertelde.
Op verzoek van de familie Fleming ging Frank Cottrell Boyce aan de slag met een vervolg. Deze auteur, met een master Engels van Oxford op zak, schreef naast enkele kinderboeken ook scenario´s en zat in het schrijversteam van de televisieserie Cornation Street. Twee van zijn kinderboeken werden in het Nederlands vertaald: Miljoenen (2004) en Naar de maan (2009). 

Het verhaal van de vliegende auto Chitty Chitty Beng Beng werd vooral bekend van de film uit 1968. De verhaallijn van de film is slechts losjes gebaseerd op het oorspronkelijke boek, dat overigens in het Engels nog steeds verkrijgbaar is.
Het nieuwe avontuur van Chitty speelt zich in het hedendaagse Engeland af. De vakantie van de familie Toetering kent een onverwachte start als vader opeens zonder werk zit. Optimistisch als hij is ziet hij dit als een kans en hij stort zich op allerlei projecten. Vijftienjarige dochter Lucy, haar negenjarige broer Jem en zelfs het jongste broertje ´kleine Harry´ vinden de creatieve invallen van hun vader maar niets. Als de auto van de zaak moet worden ingeleverd koopt meneer Toetering een oud vw-busje, zo kunnen de vakantieplannen van het gezin toch doorgaan. Het busje krijgt een bijzondere motor, afkomstig van de sloop: een Zborowskimotor. Als de familie vertrekt blijkt al gauw dat de auto een eigen wil en een eigen doel heeft. Hij neemt de familie mee naar Parijs en Cairo en het wordt een reis vol verrassingen. 

Boyce is een goede keuze als opvolger van Fleming. Hij heeft een wat droge humorvolle stijl en is een verteller die weet hoe hij een onderhoudend verhaal moet opbouwen. Hij houdt de vaart er in en verrast de lezer met een aantal onverwachte wendingen.
De familie Toetering bestaat uit aansprekende personages: vader is een rasoptimist die zijn kinderen tot lichte wanhoop drijft, Lucy is in haar gothicperiode en zondert zich het liefst in een zwarte ruimte af, Jem ontwikkelt zich tot een groot automonteur, moeder steunt vader door dik en dun en kleine Harry doet grappig zonder dat hij zich daarvan bewust is. Boyce, vader van zeven kinderen, heeft in zijn omgeving inspiratiebronnen genoeg om een roerig familieleven te kunnen beschrijven.
De auteur houdt het gedachtegoed van Fleming in ere door de erfenis van Zborowski weer ten tonele te voeren. Begin jaren twintig bouwde graaf Louis Zborowski een raceauto die hij Chitty Chitty Beng Beng noemde vanwege de motoren die waren gebaseerd op vliegtuigmotoren, Fleming zag deze auto toen hij nog een kleine jongen was en baseerde zijn verhaal er op. Boyce geeft ook een knipoog naar de James Bondfilms als hij een Aston Martin DB5 laat voorrijden.
Het boek is rijkelijk en aantrekkelijk geïllustreerd door Joe Berger met zwart/wit illustraties. 

Chitty Chitty Beng Beng vliegt weer is het eerste deel van de sequel. Aan het einde van het verhaal kondigt zich de inhoud van het tweede boek al aan; de auto neemt de familie Toetering mee naar het verleden, het verre verleden, naar het tijdperk van de dinosauriërs. 

Chitty Chitty Beng Beng vliegt weer
Frank Cottrell Boyce (tekst) en Joe Berger (ill)
 
 Gottmer, 2012     € 14,95