Lijst Home‎ > ‎

Circusnacht - Mattias De Leeuw

Geplaatst 15 sep. 2017 04:02 door susan *   [ 21 sep. 2017 01:40 bijgewerkt ]

Het is nacht. We zien een meisje in haar slaapkamer een raam openen voor een hondje. Als ze hem een bak water voorhoudt doet hij iets vreemds: hij springt over haar heen. En hij kan nog veel meer kunstjes. Al gauw doet het meisje met hem mee en hebben ze samen veel plezier. Als het meisje gaat slapen verlaat het hondje haar kamer weer door het raam. Hij loopt naar het circusterrein.
Later die nacht wordt het meisje wakker. Ze mist het hondje. Ze probeert met haar speelgoed een circusact op te voeren, maar dat lukt niet. Ze valt opnieuw in slaap zittend bij het open raam, uitkijkend naar het hondje.
Dan komt de clownsposter aan de muur tot leven. Voorzichtig pakt de reusachtige pierrotclown het slapende meisje op en neemt haar mee de nacht in. Ze gaan naar het circus.

Circusnacht is een groot uitgevoerd prentenboek zonder tekst. Tekst is ook niet nodig, de Vlaamse illustrator Mattias De Leeuw neemt de lezer moeiteloos mee in het avontuur.
Het verhaal kent een duidelijke opbouw en heeft een overzichtelijke rode draad, maar daarbinnen gaat het los. Bijvoorbeeld als het meisje en het hondje samen spelen zien we in vierentwintig kleine tekeningen een keur aan kunstjes met diverse attributen. Er wordt gejongleerd met ballen en hoepels, gebalanceerd op de gordijnrails en muziek gemaakt. De zwierige tekenstijl van De Leeuw brengt alles in beweging. Er zijn meer pagina’s waar een reeks kleine tekeningen laat zien wat het meisje op haar kamer beleeft. Het kleurgebruik in deze tekeningen, waarin diverse tinten blauw overheersen, is sober. Een paar gekleurde elementen vallen daardoor extra op. Het zijn de elementen die ook later in het verhaal een rol zullen spelen.
In het circus domineren de kleuren rood en geel. In de circustent bruist het, overal is beweging en ziet de lezer veel traditionele circusacts. Het meisje doet mee. Waar eerder haar speelgoed niet in beweging te krijgen was, zijn ze nu de sterren in de show. Het meisje staat onder andere op een rijdend paard, ze jongleert, ze doet een koorddansnummer en loopt met de muziek mee.
 
Ook nu weer spat de beweeglijkheid van de pagina’s af.
De clown van de poster is er ook, met zijn enorme postuur is hij een opvallende verschijning, maar hij domineert de illustraties niet. Dat komt onder andere door de mooie vlakverdelingen die De Leeuw maakt. Zelfs als de clown een hele pagina vult weet De Leeuw door zijn compositie het oog van de kijker naar het meisje te leiden. De circusillustraties zijn goed gevuld met bijzondere personages, maar ze ogen niet vol of chaotisch.
Door het hele boek heen blijft duidelijk dat we getuige zijn van een bijzondere nacht omdat we soms een glim van die nacht opvangen en omdat we een circus zonder publiek zien. Het geeft het verhaal een bijzondere sfeer.
Aan het einde van de nacht brengt de clown het meisje weer thuis. Op de laatste bladzijde vermengen de kleuren van de nacht met de kleuren uit het circus. Of de circusnacht slechts een droom was blijft in het midden.

Circusnacht is een prachtig prentenboek vol beweging en avontuur.

In juni kreeg Circusnacht een Zilveren Palet. Uit het juryrapport: ‘De jury was onder de indruk van de trefzekere tekenstijl van Mattias De Leeuw. Mooi uitgewerkt is het verschil tussen de wat afstandelijke, stereotiepe clown en het bevlogen meisje dat enthousiast en leergierig tussen de professionals meedoet. Mooi is ook de afwisseling tussen de overrompelende circusbladzijden en de rustigere pagina’s met de kleinere scènes. Circusnacht is een prentenboek waar het plezier vanaf spat.’ 
In september won Circusnacht het Gulden Palet.

Circusnacht
Mattias De Leeuw


Lannoo, 2016     €19,99 Andere boeken van Mattias De Leeuw op kinderboekenpraatjes: