Lijst Home‎ > ‎

Cito-stress, turntoestellen en afscheidsfeest - Gonneke Huizing

Geplaatst 22 aug. 2013 02:40 door susan *   [ 22 aug. 2013 02:40 bijgewerkt ]

Cito-stress, turntoestellen en afscheidsfeest
is een goede keus als kerntitel voor deze sportieve Kinderboekenweek. Gonneke Huizing, die in 1996 debuteerde als kinderboekenschrijfster, beschrijft het wel en wee in het laatste jaar op de basisschool. De verteller van het verhaal in dagboekvorm is elfjarige Fleur. Ze is enig kind, ze heeft een goede band met haar ouders en oma en ze is een getalenteerd turnster. 
In haar dagboek schrijft Fleur over veranderende vriendschappen, over haar verliefdheid op Nigel, over het vervelendste meisje van de klas (dat ook haar oog heeft laten vallen op Nigel), over de Cito-toets en over de rekenbijlessen. Natuurlijk schrijft ze ook over haar turntrainingen en de wedstrijden.
Er gebeurt veel in het laatste basisschoolschooljaar. Er wordt gepest, er worden vriendschappen verbroken en andere aangehaald en dan is er natuurlijk de Cito-toets, waarvan volwassen zeggen dat het niets voorstelt, maar ondertussen... Als het schooljaar wordt afgesloten komt alles op zijn pootjes terecht en neemt groep acht in tranen afscheid van elkaar. Fleur moet dan nog een belangrijke keuze maken: zal ze met haar vriendinnen naar de plaatselijke middelbare school gaan, of gaat ze voor een turncarrière waarvoor ze moet verhuizen en in een pleeggezin moet wonen?

Gonneke Huizing schrijft met een vlotte pen en het boek ziet er aantrekkelijk uit. De tekst is opgefleurd met kleine zwart/wit tekeningen die Erica Ringelberg maakte.
Cito-stress, turntoestellen en afscheidsfeest is een typisch meidenboek dat in zijn vorm en uitvoering niet verrast maar wel vermaakt. Het boek kent twee vervolgdelen waarin Fleur haar lezers op de hoogte houdt van haar belevenissen op school, haar liefdesperikelen en haar turncarrière.
Voor jongens schreef Huizing een vergelijkbare serie maar dan staat Fleurs klasgenoot Nigel centraal die een logboek bijhoudt. Nigels grote droom is een voetbalcarrière. Zijn belevenissen in groep acht zijn beschreven in Supercito, voetbalschoenen en sms-alarm. Ook dit boek is een aanrader voor de Kinderboekenweek 2013.

Cito-stress, turntoestellen en afscheidsfeest
Gonneke Huizing


Holland, 2008     € 13,90