Lijst Home‎ > ‎

Coco Chanel - Maria Isabel Sánchez Vegara

Geplaatst 20 aug. 2018 05:02 door susan *   [ 23 aug. 2018 06:56 bijgewerkt ]

Uitgeverij De Vier Windstreken heeft de rechten gekocht van de populaire prentenboekserie Little People, Big Dreams (vertaald als Van klein tot groots). Schrijfster en initiatiefnemer van de serie is de Spaanse Maria Isabel Sánchez Vegara. In deze serie staan biografieën van bekende wetenschappers, kunstenaars en andere opvallende (vooral) vrouwen centraal. De serie is bedoeld voor een jong lezerspubliek.
    Aanleiding tot het schrijven was de geboorte van Sánchez Vegara’s nichtjes. Toen ze een boek voor de meisjes wilde kopen viel haar op dat er nog zo veel prentenboeken zijn waarin meisjes stereotype rollen vervullen. Ze wilde haar nichtjes een ander soort verhalen geven: ‘I thought that history is full of incredible women, strong and passionate, capable of fulfilling their dreams. And those were the stories I wanted tot tell my nieces about.’ Ze besloot daarom zelf hierover te gaan schrijven.
    De meeste delen in de serie gaan dus over beroemde vrouwen, bijvoorbeeld over Marie Curie, Frieda Kahlo, Anne Frank of Agatha Christie. Inmiddels zijn er ook enkele delen over mannen verschenen, want er zijn ook mannen die streden tegen stereotypering, denk aan Stephen Hawking of Muhammad Ali. Sánchez Vegara ziet haar boeken als een eerbetoon aan dromers die doorzetten. 

Het eerste boek dat De Vier Windstreken uitgeeft gaat over modeontwerpster Coco Chanel. Coco wordt opgevoed in een klooster. De nonnen vinden haar ‘een raar meisje’, maar we kunnen niet zien of de kleine Coco (die toen Gabrielle heette) dat vervelend vond. Het meisje staat voornamelijk lachend op de illustraties.
    In het verhaal worden de bekende feiten beschreven, in onschuldige bewoordingen. Dat zingen in een nachtclub niet als werk voor nette dames werd gezien blijft buiten beschouwing. Ook is het de vraag of jonge lezers uit deze biografie kunnen opmaken waarom Coco Chanels werk zo baanbrekend was. De jonge lezer heeft immers geen referentiekader, die weten niets van korsetten en hoe dit kledingstuk het leven van vrouwen beperkte, of hoe gewaagd het was om als vrouw een lange broek in het openbaar te dragen. Deze biografie is teruggebracht tot het verhaal van een meisje dat durfde te dromen en haar dromen waar wist te maken. We zien enkele stappen in dat proces, maar we zien niet veel van de tegenslagen die ze daarvoor moest overwinnen.
De illustraties zijn een belangrijke aanvulling op de tekst, vooral omdat we daarop kunnen zien in welk opzicht Chanels werk afweek van het gangbare. Illustratrice Ana Albero werkt met een rustig kleurpalet. Haar mensfiguren hebben grote hoofden, die jammer genoeg weinig emotie uitdrukken. Het boekje sluit af met een nawoord met een beschrijving van Chanels leven en enkele foto’s van de modeontwerpster.

Het eerste deel in de serie Van klein tot groots over Coco Chanel vertelt op eenvoudige wijze het verhaal van het arme meisje dat uitgroeide tot een wereldberoemde modeontwerpster. Het verhaal houdt rekening met een jong lezerspubliek en heeft derhalve weinig diepgang. Het laat wel zien dat dromen en doorzettingsvermogen ergens toe kunnen leiden.

Coco Chanel
Maria Isabel Sánchez Vegara ( vertaald door M.E. Ander) met illustraties van Ana Albero 

De Vier Windstreken, 2018     € 13,95