Lijst Home‎ > ‎

Coco of het kleine zwarte jurkje - Annemarie van Haeringen

Geplaatst 4 sep. 2014 03:19 door susan *   [ 4 sep. 2014 03:20 bijgewerkt ]

Coco of het kleine zwarte jurkje
is het elfde deel uit de serie kinderkunstboeken die uitgeverij Leopold in samenwerking met het Gemeente Museum Den Haag heeft uitgebracht. De aanleiding was een tentoonstelling over het werk van modeontwerpster Coco Chanel. Meervoudig Penseelwinnares Annemarie van Haeringen ging met het thema aan de slag en maakte een prachtig prentenboek. De Penseeljury beloonde dat (alweer) met een Zilveren Penseel.
Van Haeringen vertelt en tekent Coco´s levensverhaal. Coco groeit op in een kindertehuis waar ze hard moet werken en onder steng toezicht van de nonnen leert naaien, borduren en verstellen als de beste. Als Coco het weeshuis kan verlaten besluit ze om rijk en beroemd te worden, ze wil nooit meer arm zijn. Ze gaat dansen en zingen in een nachtclub en trekt in bij een steenrijke vriend; ´Vind je het fijn als ik je kom vermaken?´ In haar nieuwe omgeving observeert Coco de rijke dames in hun protserige kleding en nauwe korsetten. Ze komt tot de conclusie dat het een stuk praktischer kan. Ze ontwerpt en maakt een paardrijbroek, ze maakt smaakvolle eenvoudige hoedjes en later jurken die prettig zitten en waarin je kunt dansen en fietsen. Haar ontwerpen worden een groot succes. Steeds meer deftige dames gooien hun korset aan de kant en laten hun kleding maken door Coco Chanel.

Het is de vraag of het doorsnee prentenboekpubliek, kinderen tussen vier en zeven jaar, erg geïnteresseerd zullen zijn in het leven en werk van Coco Chanel. Het is in ieder geval een prachtig boek geworden voor liefhebbers van mooie illustraties. De eenzame jeugd gevuld met veel en hard werken wordt goed zichtbaar in de eindeloze gang die gedweild moet worden en de reusachtige non die toezicht houdt op het naaiwerk. Als Coco het weeshuis eindelijk achter zich kan laten en inmiddels een charmante jongedame is geworden moet ze alleen haar weg vinden. Van Haeringen laat een dappere Coco in haar eentje een enorme bordestrap beklimmen op weg naar een nieuw leven. Vanuit een hoekje (letterlijk) bekijkt Coco haar nieuwe wereld. Ze ziet rijke dames in overweldigende toiletten met enorme hoeden en ingesnoerde tailles; de groene achtergrond benadrukt de uitbundigheid. Kostelijk zijn de afbeeldingen van de dames en hun korset, zowel het pijnlijke insnoeren als de heerlijke tekening waarin een vrouw zich bevrijdt van het gehate kledingstuk.
Van Haeringen verwerkt in haar illustraties het kenmerkende modebeeld dat Coco Chanel beroemd maakte: de mantelpakjes, de elegante lange broek en natuurlijk het kleine zwarte jurkje´dat laat zien hoe mooi de vrouw is´. Chanels beroemde parfum staat op de kaft.

De zwierige luchtige stijl en het uitgekiende kleurenpalet overtuigde de Penseeljury. Zij schreven in het juryrapport:´Annemarie van Haeringen heeft zich in haar carrière telkens verder ontwikkeld, tot één van de beste illustratrices die Nederland op dit moment kent – en Coco of het kleine zwarte jurkje heeft een kracht die maar weinig prentenboeken hebben. De jury zegt chapeau, voor dit meesterwerk.´

Coco of het kleine zwarte jurkje
Annemarie van Haeringen 

Leopold i.s.m. Het Gemeentemuseum Den Haag, 2013     € 14,99