Lijst Home‎ > ‎

Colorama - Cruschiform

Geplaatst 17 nov. 2017 04:23 door susan *   [ 17 nov. 2017 04:30 bijgewerkt ]

We worden omringd door kleur, maar wat weten we er eigenlijk van?
In het robuuste boek Colorama staan kleuren centraal en het blijkt een verrassend leuk onderwerp te zijn en niet alleen voor kinderen.
De Franse Marie-laure, die publiceert onder de naam van haar studio Cruschiform, is de maker. Haar werk viel al eerder op, ze kreeg in 2015 een Vlag en Wimpel van de Penseeljury voor haar boek In volle vaart (Rubinstein, 2014).
In Colorama worden 133 kleuren besproken. De rechterpagina’s zijn altijd geheel gevuld door de besproken kleur en op linkerpagina’s staan korte teksten en een illustratie. De kleuren lopen van verschillende tinten wit, via roze, rood, bruin, geel, groen, blauw, paars, zwart en grijs weer terug naar wit. Van alle kleuren zijn verschillende tinten te zien. Er worden bijvoorbeeld veertien kleuren rood besproken, waaronder robijn, ossenbloed, pennsyrood, karmijn, kardinaalsrood en het gepatenteerde ferrarirood.
De toelichting op de kleuren is divers. Soms is het een technische uitleg over de wijze waarop de kleur verkregen wordt. Zo wordt karmijn gewonnen uit de wijfjes van de cochenille-of kermesschildluis. Een andere keer wordt een historisch feit toegelicht. Engels rood bijvoorbeeld verwijst naar de rode uniformen in het Britse leger, het rood moest de vijand in verwarring brengen: als ze veel rood zagen konden ze niet goed inschatten hoeveel gewonden er in de Britse gelederen gevallen waren. De uitleg bij de kleuren kan ook etymologisch of wetenschappelijk zijn. 
De toon van de teksten is wisselend. De ene keer is die informeel en lijkt vooral te willen inspelen op jonge lezers, bijvoorbeeld in een stukje over de zwarte piratenvlag dat begint met ‘Help, piraten’ , of de uitleg over eigenschappen van de amethist die wordt afgesloten met een vrolijk ‘Bijzonder toch?’ De meeste stukjes zijn minder frivool en hier en daar komen zelfs lastige woorden en begrippen om de hoek kijken die niet worden uitgelegd.
Bij de korte teksten staan prachtige illustraties. Cruschiform heeft een robuuste grafische realistische stijl waarin ze mooie details in weet te verwerken. Haar grafisch weergeven roos bijvoorbeeld oogt toch teer door het mooie kleurverloop en enkele goed geplaatste lijnen. Ook haar landschappen zijn prachtig, ze komen echt tot leven door onder andere het uitgekiende kleurgebruik in combinatie met de lijnen van de strak uitgevoerde compositie.

Colorama is een origineel en mooi boek vol interessante weetjes over kleur en rijkelijk geïllustreerd met prachtig werk van de auteur.

Colorama
Cruschiform (vertaald door Sylvia Vanden Heede) 

Lannoo, 2017     €24,99