Lijst Home‎ > ‎

Concert voor de Führer - Ton van Reen

Geplaatst 7 jan. 2015 01:32 door susan *   [ 7 jan. 2015 01:32 bijgewerkt ]

Het is 1944, de geallieerden zette Operatie Market Garden in en de jonge Duitse soldaat Herman probeert te overleven. Veel te jong is hij naar het front gestuurd, deze scholier die zich kort geleden nog afvroeg of hij archeologie zou gaan studeren of toch liever door zou gaan in de muziek. Muziek betekent veel voor hem en dat was ook zo voor zijn beste vriend Manfred, die zeer getalenteerd was en zelfs voor de Führer speelde. Manfred hoopte dat nogmaals te mogen doen; hij zou dan zo´n overweldigend concert geven dat hij de Führer daarmee zou overhalen de oorlog te beëindigen. Maar het is anders gelopen. Manfred en Herman zijn opgeroepen als soldaten. Manfred was dapper. Hij redde mensen uit een brandende tank en hij had de moed te deserteren, wat hij met de dood moest bekopen.
Herman mist zijn vriend en de muziek. Dat trekt hem naar het dorp Grave dat hij nog kent uit zijn kindertijd. Als vrijwillige verkenner gaat hij alleen naar het dorp en glipt daar de kerk in om op het orgel te kunnen spelen. Als hij zich weer bij zijn eenheid wil voegen blijkt dit onmogelijk: geallieerde parachutisten dalen neer en het gevecht is in volle gang. Herman staat er alleen voor in het schijnbaar verlaten dorp.

Concert voor de Führer is een nouvelle die eerder verscheen bij uitgeverij De Geus (2005). De herdenking van operatie Market Garden in 2014 was de aanleiding het verhaal opnieuw uit te brengen. Ton van Reen (1941) is een schrijver met een uitgebreid oeuvre en als jeugdboekenschrijver vooral bekend van zijn vierdelige serie De bende van de Bokkenrijders. Hij schetst in dit verhaal de belevingswereld van een jongen op de rand van volwassenheid, een jongen die in een wrede oorlog terecht is gekomen. Herman overdenkt zijn leven terwijl hij muziek maakt in de kerk, door het verlaten dorp dwaalt en als ongenode gast een vreemd huis binnengaat. In zijn verhaal klinkt de bewondering door voor zijn vriend Manfred. De lezer bekruipt daarbij al gauw het gevoel dat Herman iets te maken heeft met de dood van zijn vriend. Herman denkt aan zijn vader en zijn broer die beiden de dood vonden in de oorlog, hij denkt aan zijn grote liefde, Elfriede, en twijfelt of hij haar liefde wel waard is.
Van Reen schrijft mooi en weet de gruwelijkheden van de oorlog op de lezer over te brengen. Dat is beklemmend, want de lezer kan er niet aan ontsnappen, net zomin als Herman dat kan. Een leuk verhaal is het niet, wel een indrukwekkend verhaal dat de lezer niet snel los laat.

Concert voor de Führer
Ton van Reen 

Leon van Dorp Uitgeverij, 2014     € 9,95