Lijst Home‎ > ‎

Coolman en ik. Yes!!! - Bertam en Schulmeyer

Geplaatst 8 okt. 2011 06:18 door susan *
´Kennen jullie Coolman? Dat kan haast niet, want ik ben de enige die hem kan zien. Hij is al bij me sinds mijn vierde, en ik zou er ik-weet-niet-wat voor overhebben om dat te veranderen. Ik heb echt van alles geprobeerd om van hem af te komen. Dat kun je rustig geloven. Maar Coolman is er altijd, of het me nu uitkomt of niet. Coolman is mijn lot en ik kan er niks tegen doen´


Aan het woord is het Duitse jongetje Kai die een onzichtbare metgezel heeft. De lezer kan Coolman zien in de striptekeningen die de hoofdtekst regelmatig onderbreken. Coolman ziet er uit als een superman en hij bemoeit zich doorlopend met het leven van Kai en dat pakt vaak niet goed uit.

Coolman en ik Yes!!! is het tweede boek over dit wonderlijke duo en deze keer gaat Kai op weg naar Londen voor een taalcursus. Zijn gothiczus Anti, zijn grote liefde Lena en zijn noodgedwongen vrienden Alex en Justin gaan ook mee. Anti heeft deze twee gedreigd in elkaar te slaan als ze geen vrienden werden met Kai en Kai is daar niet zo blij mee, ze zijn namelijk niet erg snugger ´tel je de geestelijke vermogens van een lama voor en deel die door vijftien. Dan heb je ongeveer het IQ van Alex en Justin samen.´ en ook hun ambities zijn bescheiden: tijdens het verblijf in Engeland richten zij zich vooral op het onderzoek of kippen kunnen stuiteren als ze genoeg elastiekjes hebben gegeten.
Als het verhaal begint bevindt Kai zich in een zinkende reddingsboot op volle zee met de admiraalshoed van Horatio Nelson op zijn hoofd. Op de boeg staat Coolman luidkeels zeemansliederen te zingen. In retrospectief vertelt Kai hoe het zo ver heeft kunnen komen. Openhartig verhaalt hij over de rampen die hem in Engeland overkwamen: hoe hij kattenvoer moest eten en patat met azijn, hoe hij een Rolls Royce in de prak reed en Stonehenge voor altijd veranderde, hoe hij Lena weer voor zich wist te winnen, maar haar ook weer verloor, hoe zijn zus een echte hippie werd en hoe het kwam dat hij met de koningin een kopje thee dronk en hoe hij uiteindelijk terecht kwam in een zinkende reddingsboot.

Schrijver Rüdiger Bertram en illustrator Heribert Schulmeyer maakten het boek in nauwe samenwerking. De hoofdtekst van Bertram wordt regelmatig onderbroken door een tekening of een stripje van Schulmeyer. Vaak gaan de stripje over de acties van Coolman en laten zijn commentaar op de gebeurtenissen zien, bijvoorbeeld als Kai geen zin heeft om tien saaie dagen te beschrijven drukt Coolman op een verkeerde fast forward knop en moeten Kai en Coolman op de vlucht voor dinosaurussen. In een andere strip beklaagt Coolman zich dat Kai te weinig over hem vertelt ‘Wat staat er op de voorkant ´COOLMAN en ik! En niet Alex, Justin en ik! Capice!’

Het boek is uitstekend vertaald door Merel de Vink. In een boek dat mikt op de moeilijk aan het lezen krijgende jongens vanaf een jaar of negen luistert het nauw de goede toon te vinden en daar is ze goed in geslaagd.

Coolman en ik. Yes!!! leest lekker weg en staat op zijn minst garant voor een regelmatige glimlach tijdens het lezen.

Coolman en ik. Yes!!!
Bertram en Schulmeyer

Lemniscaat, 2011     € 14,95