Lijst Home‎ > ‎

Crossed - Ally Condie

Geplaatst 26 mrt. 2012 02:34 door susan *
In 2010 verscheen het eerste deel van de trilogie van Ally Condie Matched. Het vertelt het verhaal van Cassia die opgroeit in de elitewijken van de Unie en daar een leven leidt waarin alles door Autoriteiten wordt bepaald. Cassia gaat aan deze maatschappij-inrichting twijfelen als ze verliefd wordt op een jongen die de Autoriteiten niet voor haar uitgezocht hebben. Aan het einde van het eerste deel wordt deze jongen, Ky, afgevoerd naar de Buiten Provincies en besluit Cassia hem achterna te gaan.
Het tweede deel, Crossed, begint waar Matched eindigt. Cassia weet de Buiten Provincies te bereiken en ze vindt Ky uiteindelijk terug in Het Reliëf, een onherbergzame omgeving waar vluchtelingen uit de Unie zich schuil houden. Cassia, Ky en hun reisgenoten staan voor een aantal keuzes: gaan ze op zoek naar de mensen die De Opstand vormen, en kunnen ze er op vertrouwen dat deze groep werkelijk bestaat? Of gaan ze op zoek naar de boeren waarvan ze levenstekens hebben gevonden en waarover Ky het een en ander schijnt te weten. Het reisgezelschap wacht sowieso een gevaarlijke tocht, de Unie kan ieder moment verschijnen en altijd speelt er de vraag: wie is te vertrouwen en wie niet? 

De verrassende beschrijving van een unieke maatschappij is in dit tweede deel weggeëbd, de Unie is teruggebracht tot De Vijand. Veel is onduidelijk over die vijand: wie of wat is De Unie, tegen wie vecht de Unie en waarom is de Unie bereidt zoveel jonge mensenlevens op te offeren aan het verdedigen van de Buiten Provincies? De lezer komt het niet te weten want de personages stellen deze vragen niet.
Het verhaal draait in dit tweede deel vooral om de liefde tussen Ky en Cassia. De auteur laat dan ook beiden, om en om, aan het woord. Het is jammer dat Cassia en Ky geen duidelijke eigen stem hebben, ze hebben vooral veel poëtische gedachten. Soms werkt dat goed, maar soms is het ongeloofwaardig. Bijvoorbeeld als Cassia doodmoe haar handen staat te wassen en daarbij het volgende denkt: ´Het is merkwaardig hoe een afwezigheid als een aanwezigheid kan voelen. Een gemis dat zo alomvattend is, dat als het er niet meer zou zijn, ik me stomverbaasd om zou draaien om te ontdekken dat de kamer toch leeg is, terwijl er even daarvoor in ieder geval iets was, ook al was hij het niet.´
De geloofwaardigheid wankelt wel vaker: waarom geeft Cassia eigenlijk alles op voor Ky die ze relatief kort kent, waarom vlucht Ky niet meteen naar Het Reliëf, waarom laten de altijd controlerende Autoriteiten Cassia naar de Buiten Provincies vertrekken, hoe kan het dat Cassia terug kan keren naar een leven in de Unie? Misschien krijgt de lezer in het derde afsluitende deel alsnog antwoord op deze vragen.
Wat het verhaal omhoogtrekt zijn de nieuwe personages. Cassia reist met de eigenzinnige Indie waarvan het de vraag is in hoeverre ze te vertrouwen is, Ky verbindt zijn lot aan Vick, een stille jongen met een verhaal en hij ontfermt zich over de jonge ontwapende Eli. 

Crossed verrast niet, het is een doorsnee verhaal van mensen op de vlucht dat niet echt spannend wil worden omdat het te uitgesponnen is en doorspekt met poëtische gedachten die het verhaal remmen. In het afsluitende deel, Reached dat eind 2012 zal verschijnen, zal Condie ook Xander, de eerste liefde van Cassia, weer een stem in het verhaal geven. Het is te hopen dat in deel drie de losse eindjes geloofwaardig aan elkaar geknopt worden. 

Crossed
Ally Condie
 
 Lemniscaat, 2012     € 16,95